Закон і Бізнес


Перепона для рейдерів


№33 (1279) 06.08—12.08.2016
3455

Пропонується уточнити норми ЦК щодо повноважень представника юрособи на вчинення правочинів. Автори проекту в такий спосіб хочуть убезпечити юросіб від можливого виведення їхнього майна недобросовісними посадовими особами.


В парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до статті 241 Цивільного кодексу України щодо запобігання рейдерського захоплення власності» (№4031а). Він покликаний захистити права акціонерів та інших учасників (засновників) юросіб від зловживань з боку недобросовісних посадових осіб, які, користуючись відсутністю правової визначеності, виводять майно таких юросіб.

Зокрема, передбачено доповнити ч.1 ст.241 ЦК новим абзацем, де вказати: коли громадянин представляє юрособу, правочин уважається схваленим, якщо дії, котрі свідчать про прийняття його до виконання, вчинені органом юридичної особи, якому відповідні повноваження надані її установчими документами. Якщо в установчих документах такий орган невизначений, відповідні дії вчиняють загальні збори учасників юрособи, а в разі, коли в юрособи таких зборів немає, — орган, який контролює діяльність виконавчого органу цієї юрособи.

При цьому дії громадянина, який від імені юрособи надав відповідні повноваження представнику, та/або за дорученням якого йому надані такі повноваження, не можуть уважатися наступним схваленням правочину, вчиненого представником з перевищенням наданих йому повноважень.

Автори проекту відзначають, що останнім часом в Україні склалася різна судова практика щодо застосування відповідної норми у випадку, якщо правочин учиняється представником юрособи з перевищенням наданих йому повноважень. Наслідком цього є численні порушення прав акціонерів та інших учасників (засновників) юрособи з боку недобросовісних посадових осіб.