Закон і Бізнес


Меню від Уряду


№44 (1083) 03.11—09.11.2012
2867

Кабмін визначив, скільки калорій на день повинні отримувати українці та який відсоток від доходів їм слід витрачати на їжу. Крім того, в законодавстві пропонують установити можливість митного контролю за продуктовою безпекою.


Уряд уніс до парламенту законопроект «Про продовольчу безпеку України» (№11378). Згідно з ним продовольча безпека — це соціально-економічне і екологічне положення, при якому населення забезпечене безпечними та якісними основними продуктами, необхідними для раціонального харчування. Список основних харчових продуктів визначатиме Кабмін.

Індикаторами продовольчої безпеки є добова енергетична цінність раціону людини. Граничний показник цього індикатора — 2500 ккал на добу. Серед іншого індикатором також є достатня кількість запасів зерна в державному резерві.

Пропонується використовувати інструменти митно-тарифного регулювання для формування продовольчої безпеки держави шляхом оптимізації співвідношення експорту та імпорту продовольства. Крім того, проект визначає економічну доступність продуктів як частку витрат на харчування в загальному обсязі витрат домогосподарств. Граничним показником відповідного індикатора вважається його рівень у 50%.