Закон і Бізнес


Осколки бомб

«Дніпропетровських терористів» повертають до Дніпропетровська


У квітні цього року трамвайні зупинки в Дніпропетровську перетворилися в прямому розумінні слова на вибухонебезпечне місце.

№44 (1083) 03.11—09.11.2012
АЛІНА АЛЕКСАНДРОВА
3046

СБУ направила кримінальну «справу «дніпропетровських терористів» до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, який вирішив, що її розглядатиме Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська. Отже, терористи, яким, до речі, загрожує довічне ув’язнення, скоро повинні постати перед судом. Попереднє засідання заплановане на 8 листопада.


2 тис. свідків і 228 експертиз

«Вищий спеціалізований суд визначив підсудність розгляду кримінальної справи за фактом тероризму, направивши її в Індустріальний райсуд м.Дніпропетровська», — повідомили недавно в ГПУ. За словами заступника Генпрокурора Віктора Войцишена, слідчі провели колосальну роботу. В одну кримінальну справу, яка, до речі, складається з 77 то­мів, об’єднали цілих 8 справ, що налічують 26 епізодів злочинної діяльності. В ході розслідування було допитано понад 2 тис. свідків, проведено 228 експертиз, 20 від­ворень обстановки подій, здійснено 59 обшуків і 41 виїмку предметів і документів. Усе це відобразилося в об’ємному обвинувальному висновку. «Ми затвердили обвинувальний висновок у справі за обвинуваченням Віктора Сукачова й Віталія Федоряки в створенні терористичної групи, у виготовленні вибухових пристроїв, у здійсненні трьох замахів і восьми терористичних актів у містах Харкові, Дніпропетровську й Запоріжжі, а також загрозі здійснення вибухів у містах Донецьку й Дніпропетровську», — розповів В.Войцишен. Також він повідомив, що в кримінальній справі висунуто обвинувачення Леву Просвіріну й Дмитру Реві в пособництві в здійсненні терактів. По суті, заступник Генпрокурора похвалив слідчих конкуруючого правоохоронного відомства, адже кримінальну справу, порушену ГПУ, розслідували слідчі СБУ.

На думку представників Служби безпеки, одним з найбільш вагомих доказів вини обвинувачених є експертиза відеозаписів, зроблених камерами спостереження поряд з місцями вибухів. На цих кадрах чітко видно, хто саме закладає вибухові пристрої — це обвинувачені в справі, головні виконавці. Про це свого часу розповів начальник головного слідчого управління СБУ Іван Дерев’янко. Вина інших нібито теж доведена. Скажімо, в обвинувачених вилучили ті самі банківські картки, на які їм повинні були перерахувати гроші (терористи вимагали в органів влади $4,5 млн, інакше погрожували новими вибухами). Вилучили й гроші (26 тис. грн.), які обвинувачені встигли зняти з карток, викинутих з потяга. За інформацією СБУ, в ході досудового розслідування обвинувачені детально розповіли, яким чином вони вмонтовували, закладали й приводили в дію вибухові пристрої.

Жадібні робін гуди

Нагадаємо: вибухи в Дніпропетровську прогриміли вдень 27 квітня — чотири протягом однієї години. При цьому постраждали 34 людини (зокрема 10 підлітків), 26 з них були госпіталізовані. Як пізніше з’ясувалося, «бомби» були закладені в бетонні урни й насправді виявилися саморобними вибуховими пристроями фугасної дії, начиненими тротилом. До речі, після трагедії в Дніпропетровську з українських вулиць практично зникли звичні кам’яні урни — їх замінили на пластикові пакети.

31 травня керівники СБУ, МВС і Генеральної прокуратури заявили, що ці злочини розкриті й четверо підозрюваних затримані. Один з них — старший викладач кафедри політології Дніпропетровського національного університету В.Сукачов, другий, — асистент цієї ж кафедри В.Федоряка. За версією слідства, вони самі вийшли на представників правоохоронних органів, зажадавши $4,5 млн, в іншому випадку — погрожували організацією нових вибухів. Саме жадібність, за версією СБУ, і стала головним мотивом злочину. «За словами обвинувачених, $4,5 млн — це всього по 10 цен­-тів за кожного українця, — розповів І.Дерев’янко.— Крім того, на допитах вони заявили, що незадоволені суспільно-політичним ладом у державі й у такий спосіб намагалися змінити те, що відбувається в країні».

Затримані обвинувачуються за трьома статтями Кримінального кодексу: ч.1 ст.2583 («Створення терористичної групи або терористичної організації»; передбачає покарання у вигляді 8—15 років позбавлення волі), чч.2 і 3 ст.258 («Терористичний акт»; 10—15 ро­-ків позбавлення волі або довічне ув’язнення) і ч.1 ст.263 (незаконне виготовлення і зберігання вибухових пристроїв; 3—7 років позбавлення волі).

Крім організації серії вибухів у Дні­пропетровську, СБУ вдалося довести причетність обвинувачених до ще трьох терактів, що сталися в жовтні—листопаді 2011 року. Перший вибух відбувся 13 жовтня 2011 року в центрі Харкова, наступний — 21 жовтня того ж року в центрі Запоріжжя. «У ході слідства з’ясувалося, що при закладанні вибухового пристрою (у запорізькому супермаркеті) один з обвинувачених поклав його в камеру схову, яка знаходилася вище рівня плечей дорослої людини, як він зізнався — для того, щоб від осколків не постраждали діти. При цьому якби поблизу опинилися дорослі, їм (організаторам вибухів. — Прим. ред.) було все одно», — розповідав журналістам І.Дерев’янко.

Третій теракт, який ставиться у вину В.Сукачову та його спільникам, відбувся в Дніпропетровську в ніч з 15 на 16 листопада 2011 року. В результаті вибуху загинула одна людина.

Нагадаємо також, що за ініціативою Генерального прокурора Радою національної безпеки і оборони було розглянуто питання про посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян. Президент підписав закон про зміни до ст.259 КК, прийнятий Верховною Радою.