Закон і Бізнес


Оплату по держконтрактах можна перевірити онлайн


18.07.2016 15:32
12524

В електронній системі публічних закупівель ProZorro з’явилася функція перевірки оплати за контрактом. Тепер кожен бажаючий може ознайомитись не тільки із текстом контракту, який було підписано з переможцем тендеру, а ще й дізнатися, чи була проведена по ньому оплата.


Дані щодо оплати контрактів, як і решту документації по тендеру, можна знайти на сторінці тендеру на сайті prozorro.gov.ua.

Як пояснили "ЗіБ" у Мінекономрозвитку, додавання такої функції було одним із побажань, які найчастіше звучали від представників бізнесу, зокрема, через стереотип - держава як поганий платник.

Функція контролю за оплатою, відзначає заступник Міністра економіки Максим Нефьодов, значно додасть впевненості постачальникам. Крім того, це дозволить активістам і правоохоронцям відслідковувати можливі порушення в оплаті і вживати відповідні заходи до замовників, які порушують правила чи намагаються ними маніпулювати.

Відповідна функція контролю оплати була розроблена представниками Є-Data і проекту .007, які дозволяють в режимі онлайн відстежувати платежі, які проводяться через державне казначейство, а також збирати аналітику таких платежів за підприємствами, регіонами, ключовими платниками тощо.

Нагадуємо, сервіс 007 використовує інформацію з різних джерел, таких як: портал Є-data, Data.gov.ua, сайт Держстату, а тепер – також системи публічних закупівель Prozorro. Особливість в тому, що ви бачите всі платежі між контрагентами та державною установою. Відтепер життя контракту відображається цілісно: тендер – договір – виконання договору (трансакції, додаткові угоди, акти виконаних робіт). 007 – точка збору комплексної інформації по використанню коштів платників податків.