Закон і Бізнес


В Україні можуть з’явитися пенітенціарні судді


№32 (1278) 30.07—05.08.2016
3753

Скарги засуджених на жорстоке поводження розглядатиме спеціальний суддя. Він же визначатиме, який розмір компенсації мають отримати особи, чиї права було порушено.


Група народних депутатів підготувала законопроект «Про превентивні і компенсаційні засоби у зв’язку з катуванням, нелюдським чи таким, що принижує гідність, поводженням або покаранням щодо засуджених та осіб, узятих під варту, та запровадження інституту пенітенціарних суддів» (№4936).

Ініціативою передбачається, що збори суддів обиратимуть спеціальних пенітенціарних суддів, до повноважень яких належатиме контроль за дотриманням прав засуджених. Такий суддя отримає право застосовувати превентивні та компенсаційні заходи. Перші спрямовані на припинення або попередження катувань, нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження або покарання. Зокрема відповідно до рішення судді особу може бути переведено до іншої установи виконання покарання або іншого приміщення також засуджений зможе отримати належне харчове або медичне забезпечення тощо.

Компенсаційні ж заходи будуть спрямовані на відшкодування таким особам моральної або матеріальної шкоди. Передбачається, що виплати встановлюватимуться у розмірі від 1 до 5 мінімальних зарплат за 15 днів тримання в умовах, які пенітенціарний суддя вважатиме такими, що порушували права особи.