Закон і Бізнес


Отримали по репутації

Адвокати хочуть відкласти прийняття профільного закону


№29 (1275) 16.07—22.07.2016
НЕСТОР БАКАЛЕЙКО
24949

Недавні обшуки адвокатських офісів співробітниками Національного антикорупційного бюро наробили багато галасу не тільки в пресі, а й в адвокатському співтоваристві. Здається, ця ситуація може стати останньою краплею, що переповнить чашу терпіння захисників, які втратили надію захистити свої професійні гарантії від свавілля правоохоронців.


Остання крапля

Останнім часом лейтмотивом чи не кожного заходу за участю правників стає стурбованість дотриманням гарантій адвокатської діяльності. Зокрема, під час обговорення нової редакції профільного закону постійно лунали відповідні прохання, адресовані представникам Ради з питань судової реформи та міжнародних організацій. Адвокати просять посприяти закріпленню їхніх професійних прав на рівні нормативних актів, обов’язкових до виконання правоохоронцями.

«Порушення наших прав не припиняється, а зростає з кожним днем, — прокоментувала ситуацію з обшуками адвокатських офісів у «справі Онищенка» голова комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності Національної асоціації адвокатів України Ганна Колесник. — Звернення до Президента ні до чого не привели».

Найбільше адвокатів обурює те, що НАБ не визнає власної помилки й продовжує наполягати на тому, що права адвокатів не були порушені. На думку представників НААУ, відомство схильне ототожнювати адвокатів з клієнтами. Такий підхід містить репутаційні ризики для всієї адвокатури в цілому.

«Нас просто перестали поважати. Правоохоронні органи відчувають безкарність, і це є загрозою для нашої професії та підзахисних, — зазначив заступник голови комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ Ігор Черезов. — Який сенс у адвокаті, якого виженуть з обшуку, якому затуляють рота на суді»?!

Під час екстреного засідання комітету 13 липня це риторичне питання залишилося без відповіді. Однак загрозу адвокати відчули як ніколи, тож перейшли від пропозицій до закликів.

Зокрема, обговорили можливість страйку, про яку НААУ повідомляла раніше через скандал з відстороненням представників асоціації від роботи над профільним законодавством. При цьому президент Асоціації адвокатів України Олег Рачук зауважив, що заклик до страйку є прерогативою НААУ. Дехто з присутніх з ним не погодився, і питання було віднесене до компетенції з’їзду адвокатів.

Вивели на вулиці

Водночас в ААУ планують вуличні акції протесту, які, за словами О.Рачука, «матимуть локальний характер».

Що ж стосується профільного закону, то роботу представників адвокатури над документом пропонується зупинити, оскільки його неоднозначне бачення й дебати довкола цього призводять до розброду в адвокатських колах. Крім цього, пропонувалося навіть відкликати представників за адвокатською квотою з Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради юстиції.

Раніше під час засідання окремі адвокати висловлювалися стосовно того, що судді також мали б відчувати відповідальність за прийняті рішення про проведення обшуків та вилучення адвокатських комп’ютерів. Адже адвокат не купляє щоразу новий комп’ютер для окремого кримінального провадження, відповідно, проведення обшуку не повинно санкціонувати нишпорення в адвокатському досьє, вилучення оргтехніки та порушення адвокатської таємниці.

Однак, як уже зазначалося, якщо раніше правоохоронні органи хоча б визнавали за собою порушення, цього разу НАБ спростовує обвинувачення. На цьому окремо наголосила Г.Колесник. «Якщо ми зараз промовчимо, іншої можливості відстояти свою професію може не бути», — додала вона.

У свою чергу О.Рачук також зазначив, що «часу на обговорення в адвокатів, на жаль, вже нема».

Прикметно, що згідно зі статистикою, оприлюдненою під час засідання, за І квартал 2016-го органами адвокатського самоврядування було зафіксовано більше випадків порушень гарантій прав адвокатів, ніж за весь минулий рік. Важко спрогнозувати, чим закінчиться протистояння НАБ і НААУ, якщо адвокати дійсно вийдуть на вулиці. Однак іміджу Україні в контексті судової реформи це точно не додасть.