Закон і Бізнес


Бренди в небезпеці


№29 (1275) 16.07—22.07.2016
7325

Заявки на реєстрацію торгових марок поки що не подаватимуться в електронній формі. Також не можна буде їх переглянути у відкритому доступі, аби виявити можливі порушення прав інтелектуальної власності. Оскаржувати реєстрацію торгових марок доведеться теж по-старому.


Парламент відхилив проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правового забезпечення відкритості баз даних та прозорості реєстраційних процедур» (№2696).

Зокрема, документ передбачав публікацію заявок на торгові марки у відкритій електронній базі, в результаті чого всі зацікавлені особи могли б отримати доступ до такої інформації, аби своєчасно в адміністративному порядку захистити свої права в разі їх порушення.

Також пропонувались процедура подання мотивованих заперечень проти незаконної видачі охоронного документа на марку (наприклад, на підставі невідповідності заявленого знака умовам надання правової охорони) та дієвий механізм їх розгляду. В проекті була прописана процедура оскарження рішень органу експертизи шляхом надання права особі, яка подавала мотивовані заперечення проти заявки на знак. Також планувалось запровадити оскарження експертизи до апеляційної палати Державної служби інтелектуальної власності України.

Крім того, передбачалась можливість подання заявок на знаки в електронній формі, що, за словами авторів проекту, повністю відповідає європейській практиці, значно підвищило б ефективність подання та розгляду заявок та є вимогою сучасного світу.