Закон і Бізнес


Прокурорський нагляд


№29 (1275) 16.07—22.07.2016
10601

Народні депутати пропонують прописати на рівні закону повноваження Генеральної інспекції Генпрокуратури. Передбачається, що вона відповідатиме за боротьбу із злочинцями всередні відомства.


Наприкінці травня з’явилась інформація про те, що у ГПУ вирішили створити Генеральну інспекцію, яка мала б відповідати за очищення прокуратури. Наразі ж група народних депутатів підготувала проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на створення та забезпечення діяльності Генеральної інспекції» (№4917), щоб на рівні закону прописати, як працюватиме нова інституція.

Відповідно до проекту інспекція здійснюватиме повноваження щодо досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених прокурорами, та відповідатиме за нагляд додержання законів під час проведення оперативно-розшукової діяльності стосовно прокурорів. Так само інспекція проводитиме службові розслідування щодо прокурорів і аудиту фінансово-господарської діяльності органів прокуратури.

На необхідності внесення змін до законодавства наголошував безпосередньо Генпрокурор Юрій Луценко. Таким чином, можна очікувати, що проект не надто довго чекатиме на розгляд у сесійній залі.