Закон і Бізнес


Довіра у відсотках

РСУ ознайомилася з попередніми результатами моніторингу стану незалежності української Феміди


Відвідувачі судів зарахували храми Феміди до «хорошистів». Для означення «відмінники» ще треба попрацювати.

№44 (1083) 03.11—09.11.2012
ЮЛІЯ ГАЙДІНА
3584

У серпні цього року Центр суддівських студій проводив опитування серед відвідувачів храмів Феміди, аби почути їхню думку з приводу того, наскільки незалежні та справедливі українські суди. Опрацьовані дані виявилися доволі непоганими, проте члени Ради суддів України переконані: працювати є над чим.


Відвідувачам судів пропонували відповісти на 6 запитань, попередньо затверджених РСУ, які стосувалися оцінки зручностей умов перебування громадян у суді, повноти, якості та доступності інформації для відвідувачів суду, ефективності організації роботи судових інстанцій, ставлення законників до відвідувачів тощо. Участь в опитуванні взяли понад 21 тис. осіб. На основі відповідей респондентів було визначено середні бали.

Директор центру Наталія Верещінська запевнила в незаангажованості працівників структури під час проведення опитування і додала, що в зборі та опрацюванні даних її колегам допомагали експерти.

Зручність умов перебування в суді більшість опитаних оцінили на «добре» — 45,69%. Середній бал — 3,93. «Непогано, але, як бачимо, працювати є над чим», — підсумував голова РСУ Ярослав Романюк. Коректність та ввічливість суду респонденти оцінили: «добре» — 46,28%, «відмін­-но» — 33,98%, «задовільно» — 14,69%, «незадовільно» — 2,86. Середній бал у підсумку — 4, 63. Трішки менше набрали незалежність та неупередженість суду — 4,48, ще менше — ефективність організації роботи суду — 3,98.

І все ж, Я.Романюк результатами дослідження задоволений, як і роботою, виконаною Центром суддівських студій: «Нам надали готовий продукт, надзвичайно потрібний і корисний, для того, щоб ми його проаналізували, з’ясували, де тонко й може порватися. Проте ситуація не є критичною, як її дехто намагається показати. Але разом з тим, це не привід опускати руки».

Для прикладу голова РСУ навів результати схожого дослідження, проведеного в Російській Федерації. «На запитання про рівень довіри до судової системи отримали відповідь — приблизно 50%. Половина довіряє, половина не довіряє. Це цілком об’єктивно, адже в кожній справі є сторона, яка задоволена рішенням і яка не задоволена», — поділився Я.Романюк. До того ж 2% опитаних відповіли, що їхня недовіра до суду грунтується на власному досвіді, а решта стверджує, що це загальновідомий факт, посилаючись на повідомлення в ЗМІ, виступи політиків тощо. «На мою думку, дуже правильно, що ми проводимо такі опитування й будемо оприлюднювати результати, вживати відповідних заходів. І правильно, як на мене, що ми останнім часом почали приймати публічні звернення і до ЗМІ, і до політиків, бо ж вони мають вплив на формування громадської думки», — пояснив Я.Романюк.

Офіційне оприлюднення результатів моніторингу відбудеться наприкінці листопада. А поки що члени РСУ отримали тези до звіту моніторингу стану незалежності суддів в Україні для ознайомлення, обговорення та висновків.