Закон і Бізнес


Йди, звідки прийшов

Нелегальних мігрантів депортуватимуть без суду


№29 (1275) 16.07—22.07.2016
ОЛЕКСАНДР ДЕЛЬФІНОВ, DW
5811

Тих, хто нелегально перетнув угорський кордон і був затриманий у межах 8-кілометрової прикордонної зони, без судового процесу відправлятимуться назад до Хорватії або Сербії. Такі дії були схвалені угорським парламентом.


За словами радника прем’єр-міністра Угорщини з питань безпеки Дьордя Баконді, після того як затриманих нелегальних мігрантів доставлять назад до кордону, їм укажуть шлях до найближчої «транзитної зони». Опинившись там, мігранти можуть подати угорській владі офіційне прохання про притулок і чекати рішення.

Так звані транзитні зони розташовані в прикордонних районах по той бік від огорожі, побудованої в 2015 році, щоб повністю перекрити кордон із Хорватією та Сербією. Згідно із законом, ухваленим влітку 2015-го, нелегальний перетин угорського кордону вважається кримінальним злочином. Порушників чекає судовий процес і покарання у вигляді до 3 років позбавлення волі, у разі пошкодження прикордонної огорожі — до 5 років.

За даними Д.Баконді, за минулий час судові рішення щодо таких злочинів виносилися 4942 рази, найчастіше мігрантів засуджували до депортації до Хорватії або Сербії, що було важко реалізувати, оскільки ці країни не приймають біженців назад.

З початку цього року кордон Угорщини перетнув 17351 нелегал. За весь 2015 рік їх було близько 391 тис. Із 199 тис. поданих прохань про притулок Угорщина ухвалила позитивне рішення тільки в 264 випадках.