Закон і Бізнес


Просто скажіть «Ні!»

Для звинувачень у насильстві не потрібно буде доводити опір жертви


№29 (1275) 16.07—22.07.2016
6923

Німецький парламент посилив кримінальне покарання за сексуальні злочини і прийняв нове визначення терміна «згвалтування». Тепер для кваліфікації дій використовуватиметься принцип: «ні» означає ні», навіть якщо жертва не чинить опору.


За новими правилами, при оцінці ситуації згвалтування беруться до уваги будь-які (як фізичні, так і словесні) сигнали від жертви. Жінка не повинна фізично захищати себе від нападу, їй достатньо сказати «ні» або зробити жест, який означає, що вона не згодна на секс, пояснює Bild. За порушення загрожує до 5 років позбавлення волі.

Закон класифікує як сексуальний злочин обмацування (хапання) — те, що практикували мігранти в Кельні перед Новим роком, — і спрощує переслідування учасників групового сексуального злочину. Будуть покарані всі члени групи, які навіть не брали безпосередньої участі в такому злочині.

Нарешті, закон спрощує депортацію мігрантів, котрі скоїли сексуальні злочини, що стало серйозною проблемою для Німеччини. Засудження за таке правопорушення може привести до швидкої депортації.

У попередньому законі (ст.177 кримінального кодексу) не було визначення, що є згодою на секс, для визнання вини словесної відмови від сексу було недостатньо. Потерпіла вважала жертвою згвалтування, якщо чинила опір. В результаті, згідно з дослідженням 2014 року, проведеним німецькою Асоціацією консультаційних центрів і центрів допомоги жінкам, що піддалися згвалтуванню, в 107 випадках гвалтівникам вдалося уникнути покарання.

Нововведення має схвалити бундесрат. Передбачається, що члени Федерального представництва земель займуться цим питанням після закінчення літніх канікул, наприкінці вересня.