Закон і Бізнес


Довічний кайф


№43 (1082) 25.10—02.11.2012
3269

За продаж наркотиків, їх увезення й виготовлення пропонується встановити довічне ув’язнення. При цьому обсяги небезпечного товару не мають значення. Покарання буде таким самим навіть за мінімальну кількість наркотиків.


За інформацією народного депутата Антона Яценка, на сьогодні в нашій державі налічується близько 500 тис. наркоманів, з них 171,6 тис. уживають наркотики регулярно. При цьому близько 5 тис. осіб не досягли 18 років. Змінити таку ситуацію нардеп пропонує за допомогою покарань для тих, хто розповсюджує наркотики. Відповідні ініціативи містяться в законопроекті «Про внесення змін до Кримінального кодексу України» (№11370).

Так, за незаконне виробництво, придбання, зберігання чи перевезення наркотиків з метою збуту, а також незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин і їх аналогів пропонується карати довічним позбавленням волі. Чинна ж норма передбачає строк від 4 до 8 років. Суворіші санкції наразі передбачено, якщо злочин скоєно за попередньою змовою групою осіб або особою, що вже була судима. А відповідно до проекту це все не важливо, довічне ув’язнення передбачено в будь-якому випадку.

Також за контрабанду наркотичних засобів, їх викрадення та вимагання пропонується встановити максимальний строк. Такого ж покарання мають очікувати всі, хто вирощує коноплю чи снодійний мак, щоправда, за умови скоєння подібного злочину раніше, або якщо висаджено понад 500 рослин.