Закон і Бізнес


Спрощується укладення договорів для експортерів послуг


12.07.2016 11:58
4415

Експортери послуг зможуть укладати зовнішньоекономічні договори (контракти) не лише в письмовій формі, а і в електронній, а також шляхом прийняття публічної оферти, обміну електронними повідомленнями, або шляхом виставлення рахунку (інвойсу).


Це передбачено законопроектом №4496 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо усунення адміністративних бар'єрів для експорту послуг)", який сьогодні було прийнято за основу.

Слід відзначити, що документ було прийнято за виключенням розділу стосовно бухгалтерського обліку.

За проектом зовнішньоекономічний договір (контракт) - угода двох або більше суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та їх іноземних контрагентів, спрямована на встановлення, зміну або припинення їх взаємних прав та обов'язків у зовнішньоекономічній діяльності. Таким чином, з визначення договору мають зникнути слова щодо його матеріального оформлення.

Вимоги щодо зарахування виручки в іноземній валюті на відповідні валютні рахунки не поширюються на експорт робіт (послуг), прав інтелектуальної власності. З метою ідентифікації валютної виручки як такої, що отримана від експорту робіт (послуг), прав інтелектуальної власності, банки мають право вимагати від резидентів надання виставленого   нерезиденту рахунку (інвойсу). При цьому, банки мають право вимагати від резидентів перекладу на українську мову складених іноземною мовою документів, у тому числі рахунку (інвойсу), крім викладених англійською мовою, а також викладених іноземною мовою з одночасним викладенням українською (англійською) мовою.

Проект також передбачав зміни до Закону про бухоблік, зокрема, в частині, первинних документів. Так, пропонувалось передбачити, що первинний документ – це той документ, який містить відомості про господарську операцію (без "підтвердження її здійснення" як це передбачено зараз).

Також визначалось, що первинні та зведені облікові документи можуть бути складені у паперовій або в електронній формі.

Втім, схоже саме ці норми не були підтримані за основу - депутати не конкретизували, які норми щодо бухобліку було виключено, але, очевидно, мова йде про зміни до Закону про бухоблік, передбачені законопроектом №4496.

Закон і Бізнес