Закон і Бізнес


Сила мови


№43 (1082) 25.10—02.11.2012
2972

Зобов’язати робити україномовну версію друкованих видань пропонують у Верховній Раді. Винятком стануть лише газети, які обслуговують потреби національних меншин, якщо тираж таких часописів не перевищує 50 тис.


Народний депутат Юрій Гнаткевич подав на розгляд парламенту проект «Про внесення змін до Закону України «Про засади державної мовної політики» (№11360).

«Нині в Україні понад 90% загального накладу газет і майже всі журнали виходять російською мовою, що не відповідає величині російської громади в Україні. Це є фактичним порушенням Конституції, здорового й політичного глузду та зухвалим ігноруванням прав українців на отримання інформації рідною мовою», — переконаний парламентар.

Відповідно до проекту мова друкованих засобів масової інформації визначається їх засновниками відповідно до установчих документів. Разом з тим у проекті зазначається, що «у зареєстрованих державними органами згідно з чинним законодавством друкованих засобах масової інформації, що обслуговують потреби національних меншин, можуть використовуватися також мови національних меншин». При цьому, якщо тираж такого видання перевищує 50 тис. примірників, не менше половини його накладу має друкуватися державною мовою. Всі інші видання, які не «обслуговують потреби нацменшин», схоже, будуть змушені переходити на українську.