Закон і Бізнес


Обнулення «зайчиків»

Максимальну купюру в 500 рублів не поспішають вводити в обіг. Чекають нового витка інфляції?


№28 (1274) 09.07—15.07.2016
Павло ЮРІНЦЕВ, Мінськ
7605

1 липня в Білорусі відбулася подія, до якої республіка готувалася цілий рік, — деномінація. В обіг введені не тільки нові банкноти, але і вперше за суверенну історію республіки — монети. У чому полягає особливість нинішньої заміни білоруських грошей, розбиралася «Лента.ру».


Про необхідність чергової деномінації влади регулярно згадували впродовж останніх кількох років. Нові гроші були виготовлені ще в 2008-му, тоді й планувалося ввести їх в обіг. Проте в 2009-му, а потім і в 2011-му в країні була девальвація: за два роки курс білоруської валюти до долара США впав більше, ніж у 4 рази.

У березні 2012 року тодішня глава нацбанку Надія Єрмакова заявила в одному з інтерв’ю державним ЗМІ про перспективи введення банкноти в 500 тис. руб. і можливої деномінації, а через рік натякнула, що ця процедура може бути здійснена в 2014-му. Як відомо, цього не сталося, але керівництво країни цілком відкрито заявляло, що для деномінації все готове і треба лише трохи почекати.

Нові банкноти були виготовлені в Англії, монети карбують у Словенії, і своїм дизайном вони нагадують європейську валюту. Аж до кінця 2016 року старі грошові знаки приймаються нарівні з новими, а з 1.01.2017 до 31.12.2019 їх можна буде обміняти в нацбанку, банках і небанківських кредитно-фінансових організаціях. Після цього, якщо раптом у кишенях білорусів все-таки заваляються банкноти колишнього зразка, їх приймуть тільки в нацбанку країни, а з 1 січня 2022 року грошові знаки зразка 2000 року стануть недійсними.

Питання про доцільність деномінації і її наслідки непросте. Багатотисячні купюри ніяк не додавали Білорусі схожості з європейськими державами, все більше нагадуючи Зімбабве. Максимальна купюра в 200000 руб. до 2016 року дорівнювала лише $10, що було вкрай незручно з погляду розрахунків. (Для порівняння: в Україні максимальна купюра в 500 грн. відповідає $20. — Прим. ред.). Тому широкою публікою процес заміни грошей був сприйнятий достатньо позитивно.

З іншого боку, нинішня деномінація без глибоких економічних реформ може стати лише черговим «обрізанням» білоруського рубля, на якому через кілька років знову з’являться нулі в ще більшій кількості. Такого варіанту розвитку подій не виключає навіть білоруська влада. Про це свідчить хоч би той факт, що наразі максимальна грошова одиниця — купюра в 500 руб. (близько $250 за нинішнім курсом), що в нинішній економічній ситуації ніяк не назвеш необхідністю. Її можна отримати лише в касах Нацбанку і комерційних банках за спеціальним запитом. Тобто місцева влада, відкинувши сьогодні відразу чотири нулі й притримуючи до певного часу банкноти великого номіналу, заздалегідь готується до негативного сценарію розвитку подій в економіці.

Як би там не було, але поки що рано говорити про будь-які негативні або позитивні результати деномінації. Залишаться нові купюри і монети в обігу надовго чи їх спіткає доля перших «зайчиків», покаже час. Зараз країна тільки звикає рахувати по-новому, детально вивчаючи європейський дизайн нових білоруських грошей.