Закон і Бізнес


Змінюється механізм відбору голів місцевих держадміністрацій


07.07.2016 13:28
2854

Повноваження Комісії з питань вищого корпусу держслужби щодо проведення конкурсу, переведення та дисциплінарних проваджень, не поширюються на державних службовців, які призначаються на посади та звільняються з посад Президентом України.


Такі зміни до Закону про державну службу передбачено законопроектом №4370-1 “Про внесення змін до Закону України "Про державну службу" щодо врегулювання окремих питань проходження державної служби”, який сьогодні було прийнято ВР за основу.

Так, згідно з проектом голів місцевих державних адміністрацій з категорії “А” (вищий корпус державної служби) переводять в категорію “Б”.

Голови місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду і звільняються з посади Президентом України за поданням Кабміну. Голови місцевих держадміністрацій призначаються на строк повноважень Президента України. Випробування при призначенні на посаду голови місцевої державної адміністрації  не встановлюється.

Конкурс на зайняття вакантних посад голів місцевих державних адміністрацій, дисциплінарне провадження стосовно голів місцевих державних адміністрацій проводить комісія з питань державної служби голів місцевих державних адміністрацій, яка утворюється Президентом України. Пропозиції щодо третини складу цієї комісії вносить Кабмін.

Положення про комісію з питань державної служби голів місцевих державних адміністрацій та її персональний склад затверджує Президент України.

Вже згадан Комісія проводить моніторинг вакантних посад голів місцевих державних адміністрацій, приймає рішення про оголошення конкурсу на зайняття таких посад, здійснює дисциплінарні провадження щодо голів місцевих держадміністрацій тощо.

Акти Президента України щодо прийняття, проходження та припинення державної служби голів місцевих державних адміністрацій, рішення комісії з питань державної служби голів місцевих державних адміністрацій оскаржуються до суду.

Окрім того, вищі ранги державних службовців (1, 2, 3 ранг категорії "А") присвоюватиме Президент України. Інші ранги державним службовцям присвоює суб'єкт призначення, крім випадків, передбачених законом. Чина реакція Закону передбачає, що ранги державним службовцям присвоює суб’єкт призначення, крім випадків, передбачених законом.

Закон і Бізнес