Закон і Бізнес


Лутковська розповіла про успіхи у роботі Офісу омбудсмена


01.11.2012 15:28
2908

Відбулася зустріч Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської з представниками посольства США в Україні, присвячена підготовці Звіту Держдепартаменту США про дотримання прав людини в Україні. Омбудсмен розповіла, яких успіхів було досягнуто останнім часом в сфері захисту прав людини.


На початку зустрічі Валерія Лутковська поінформувала про зміни, що відбулись у роботі Секретаріату Уповноваженого, головні напрями своєї діяльності та стратегічні цілі, повідомили «ЗіБ» у прес-службі омбудсмена.

В. Лутковська наголосила, що вважає допомогу Парламенту України у приведенні законодавства нашої держави у відповідність до європейських стандартів у галузі дотримання прав людини.

Під час зустрічі сторони обговорили кроки, зроблені Уповноваженим з прав людини у напряму вирішення проблемних питань у сфері захисту прав людини, відображених у Доповіді Державного департаменту США про дотримання прав людини в Україні за 2011р.

Зокрема, у минулорічній доповіді йшлося про неефективність судової системи, зловживання з боку міліції та смерть осіб, що перебували під вартою, побиття і тортури затриманих і ув’язнених, жорсткі умови тримання у в’язницях тощо. З метою боротьби з цими явищами за ініціативи Уповноваженого з прав людини функції національного превентивного механізму було запропоновано покласти на Офіс омбудсмена, що згодом було закріплено відповідним законом.

У минулорічній Доповіді наголошувалось на тому, що в Україні залишається актуальною проблема гомофобії. У цьому контексті Уповноважений з прав людини у жовтні 2012 р. надіслала відкритого листа до керівництва Верховної Ради України з метою не допустити ухвалення прийнятого за основу законопроекту, яким передбачалося запровадити у вітчизняне законодавство новий правовий термін – «пропаганда гомосексуалізму» – і відповідно, заборонити прояви цього явища в суспільній площині. Омбудсмен у своєму листі підкреслила, що відсутність визначення терміну «пропаганда гомосексуалізму» може призвести до надмірного обмеження прав, що суперечить Конституції України, Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод і Міжнародному пакту про громадянські та політичні права.

Також у Доповіді за 2011 рік йшлося про брак співпраці Омбудсмена України з правозахисними організаціями. У зв’язку з цим Валерія Лутковська зазначила, що при Уповноваженому створено Консультативну раду, співголовою якої став відомий правозахисник Євген Захаров. В межах Консультативної ради функціонує Моніторингова група, яка складається з представників правозахисних організацій та ЗМІ. Висновки та рекомендації громадської моніторингової групи є визначальними у процесі планування діяльності Офісу Уповноваженого.

Крім того, спільно з коаліцією неурядових організацій «За доступ до публічної інформації» створено Експертну раду з питань свободи інформації та захисту приватності, результатом діяльності якої стала підготовка звернень Уповноваженого з прав людини до Президента України стосовно необхідності застосування права вето на низку законодавчих актів та до Верховної Ради України стосовно неприпустимості встановлення кримінальної відповідальності за наклеп.

Користуючись нагодою, Представник Уповноваженого з питань захисту виборчих прав громадян Михайло Чаплига відзначив результати плідної співпраці Офісу Уповноваженого з ВГО «Альянс Майдан» в рамках реалізації проекту з моніторингу виборчого процесу за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Представники посольства США в Україні висловили вдячність Валерії Лутковській за співпрацю у процесі підготовки чергової Доповіді Державного департаменту США про дотримання прав людини в Україні. У свою чергу, Уповноважений з прав людини відзначила важливість рекомендацій щодо покращення ситуації із дотриманням прав людини в Україні та висловилась за поглиблення співробітництва під час розробки рекомендацій та їх реалізації.