Закон і Бізнес


«За морем жити непогано»

Тим, хто їде у відрядження, Гонконг влетить у копієчку, а до Кейптауна можна їхати


№27 (1273) 04.07—08.07.2016
5417

Визначені найдорожчі міста світу для мешкання іноземців. Рейтинг складений на допомогу працедавцям, які підраховують витрати на відправку співробітників у тривалі відрядження за рубіж.


Гонконг очолив щорічний рейтинг американської аналітичної компанії Mercer як найдорожче в світі місто для мешкання іноземців. На другому місці столиця Анголи Луанда, яка останніми роками неодноразово очолювала цей список. Деяке зниження рейтингу Луанди цього року експерти пов’язують з ослабленням місцевої валюти.

Цюріх і Сінгапур зберегли свої торішні позиції і посідають третю і четвертую сходинки в списку, відповідно. Токіо піднявся на п’яте місце.

Рейтинги, які щорічно складаються компанією Mercer, покликані допомогти керівникам великих фірм розраховувати вартість витрат для своїх співробітників, що перебувають у тривалих зарубіжних відрядженнях. Для цього вивчається і порівнюється вартість життя в 209 містах по всьому світу: витрати на житло, транспорт, їжу, одяг і розваги.

Вперше до десятки найдорожчих для експатів міст потрапила Кіншаса, столиця Демократичної Республіки Конго — вона на шостій позиції. А завершують топ-10 Шанхай, Женева, Нджамена і Пекін. Найдешевші міста для мешкання іноземців — столиця Намібії Віндхук і Кейптаун у Південній Африці.

Багатьох дивує, що до таких рейтингів потрапляють такі міста, як, наприклад, столиця Чад Нджамена, хоча Чад — одна з найбідніших країн на планеті. Аналітики пояснюють таку високу вартість життя в подібних місцях необхідністю імпортувати практично всі товари повсякденного користування.

За словами фахівців Mercer, зміни в рейтингу відбуваються унаслідок нестійкості ринків і уповільнення економічного рейтингу в багатьох країнах світу.

На початку цього року інша компанія — Economist Intelligence Unit — назвала найдорожчим містом у світі Сінгапур, за яким, за версією EIU, йдуть Цюріх, Гонконг, Женева і Париж.