Закон і Бізнес


Пісня, перервана хунтою

Колишнього підполковника зобов’язали заплатити за вбивство В.Хари


В.Хара

№27 (1273) 04.07—08.07.2016
3675

У штаті Флорида колегія присяжних у рамках цивільної справи визнала колишнього чилійського військового, що живе у США, відповідальним за загибель музиканта-комуніста Віктора Хари. Журі зобов’язало колишнього підполковника Педро Нуньєса Баррьєнтоса виплатити сім’ї співака $28 млн як відшкодування збитку.


Позов подали вдова музиканта Джоан Хара, його дочка Аманда і падчерка Мануела. Вони стверджують, що підполковник несе відповідальність за дії солдатів на стадіоні, де В.Хара був підданий тортурам і убитий.

У Чилі сім’я Хари не змогла добитися притягнення П.Баррьєнтоса до відповідальності, хоча в 2012 році апеляційний суд Сантьяго визнав військового винним у загибелі музиканта. Проте чилійське законодавство не допускає заочного переслідування.

Командувач армією Аугусто Піночет організував переворот проти уряду президента-соціаліста Сальвадора Альєнде у вересні 1973 року. Хунта Піночета розігнала конгрес, опозиційні політичні партії і профспілки. Військові схопили прихильників С.Альєнде і доставили їх на стадіон, де багато хто був замучений, повідомляє Associated Press.

Через кілька років різні комісії встановили, що між 1973 і 1990 роками, коли диктатура А.Піночета закінчилася, майже 3200 осіб було вбито або пропало без вісті. Десятки тисяч було арештовано і піддано жорстоким допитам.

У 2005-му А.Піночет був звинувачений у корупції, наркоторгівлі, застосуванні тортур, викраданнях і вбивствах політичних опонентів. Проте вироку не дочекався — помер від інфаркту в столичному госпіталі.

На згадку про співака В.Хару стадіон у Сантьяго, де він був убитий, названий його ім’ям.