Закон і Бізнес


Кошторисна алхімія

«Адміністративники» шукають філософський камінь, аби перетворити мінімум видатків на можливий максимум


Судова влада, №51 (986) 18.12—24.12.2010
3604

Наприкінці року завжди актуальною стає тема прийняття державного бюджету. Усі переймаються тим, що запланованих коштів може не вистачити для «повноцінної роботи», і часто просять у Кабміна ще кілька додаткових мільйонів гривень.


Не виняток — і вітчизняна Феміда. Її служителі постійно скаржаться на брак грошей і проблеми з отриманням на¬віть передбачених бюджетом коштів.

Порівняння для зрівняння

На засіданні Ради суддів адміністративних судів, яке відбулося 10 грудня, теж обговорювали основний фінансовий закон на 2011 р. Зокрема, порівнювалася кількість грошей, виділених для «господарників» та «адміністративників». Виявилося, що останніх знову обділили.
«З часу створення ад¬мін’юстиції до планування її видатків з незрозумілих причин був упереджений підхід», — зазначила начальник фінансово-еконо¬мічного управління ВАС Тетяна Щавінська. Потім вона перейшла до розгляду статистичних даних, наголосивши, що нині чисельність законників у господарських та адміністративних судах майже однакова.
За словами Т.Щавінської, за перше півріччя 2010 р. до ВАС надійшло 25 тис. справ, а до ВГС — 15 тис.; до місцевих адмінсудів — 127 тис., тоді як до місцевих господарських — 84 тис.; до апеляційних адмінсудів — 187 тис., а до апеляційних господарських — лише 21 тис.
Очевидно, що «адміністративникам» потрібно було більше коштів, адже в них було більше справ. Однак, наприклад, сума призначень для ВГС виявилася на 11 млн грн. вищою, ніж для ВАС. Місцевим господарським судам передбачили на 22 млн грн. більше, а апеляційним — на 21 млн грн., ніж відповідним адміністративним. До того ж, зауважила Т.Щавінська, «господарники» мають ще й спецкошти в розмірі приблизно 30 млн грн.
«Не краща картина вимальовується і на наступний рік. Це нас і стурбувало. У проекті бюджету для ВАС заплановано на 38 млн грн. менше призначень, ніж для ВГС», — наголосила начальник управління.
За її словами, сьогодні в служителів Феміди місцевих адмінсудів мізерна зарплата — 4 тис. грн. «Однак у місцевих господарських судах фонд оплати праці на 25 млн грн. вищий, а в апеляційних — на 14 млн», — повідомила Т.Щавінська.
Ще одна проблема — видатки розвитку в розмірі 20 млн грн. передбачено тільки для апеляційних адмінсудів. Про місцеві чомусь забули.
«Я поділяю ваше занепокоєння. На повторному захисті пропозицій до бю¬джету в Мінфіні я наполягав, аби з проекту «вилучили» несправедливість у фінансуванні двох систем. Адже адмін’юстиція, порівняно з господарською, потребує більше видатків за всіма статтями», — поділився своїми думками перший заступник голови ДСАУ Іван Балаклицький.
Голова РСАС Микола Кобилянський, аби уникнути можливих непорозумінь, зауважив: «Ми ні в якому разі не хочемо сказати, що господарським судам потрібно менше коштів. Ні, вони теж недофінансовані. Ми використовуємо ці показники просто для порівняння».
Також очільник РСАС нагадав присутнім, що адмін’юстиція тільки-но зіп’ялася на ноги. «Ви добре знаєте, які в нас проблеми і з приміщеннями, і з матері¬альним забезпеченням», — додав М.Кобилянський.
Орган суддівського самоврядування вирішив направити Президентові, Прем’єру та Голові Верховної Ради звернення про внесення змін до проек¬ту бюджету в частині збільшення видатків для адмінсудів.

«Забуті» листи

Окрім фінансових проблем, РСАС переймалась і долею 82 ящиків з не відправленою за 2009 р. кореспонденцією, які ви¬явили в Київському окружному адмінсуді (див. №49 «ЗіБ». — Прим. ред.). Голова цієї обителі Феміди Олег Басай повідомив, що в них була створена комісія, аби розібратись із «забутими» листами.
На сьогодні опрацьовано 75 ящиків з кореспонденцією. Виявилося, що кількість невідправлених матеріалів — майже 9 тис., серед них копій ухвал про відкриття та закриття проваджень у справах — 1678 та 363 відповідно; постанов — 1474; повісток про виклик осіб на засідання — 1114.
«Крім того, комісія з’ясувала, що у 2008 р. до КОАС надійшла 3031 справа, однак 54 з них вона не може знайти. У 2009 р. надійшло 11204 справи, кількість невиявлених установлюється. У цьому році суд отримав 9860 справ, не знайдено 321», — повідомив О.Басай.
Аби допомогти КОАС вирішити проблеми, РСАС погодила план заходів з усунення недоліків, який нараховує 31 пункт. На жаль, журналістам не вдалося з ним ознайомитись, адже план був розданий тільки членам ради.
Також О.Басаю доручили до 20 січня 2011 р. завершити службову перевірку з приводу несвоєчасного відправлення кореспонденції та прийняти рішення про відповідальність винних осіб. Про результати перевірки і вжиті заходи голова КОАС має повідомити РСАС до 1 лютого наступного року.
«Якщо О.Басай сам не зможе вирішити питання відповідальності (винними виявляться не працівники апарату, а судді), то він має звернутися з відповідним поданням до РСУ, ВККС, ВРЮ», — наголосив М.Кобилянський.

Перевірка показала

Як і на минулому засіданні, орган суддівського самоврядування вирішував долі потенційних заступників голів у храмах Феміди. Так, Ольга Сіренко мала намір стати заступником очільника Харківського апеляційного адмінсуду. М.Кобилянський поцікавився, чи є в членів ради питання до претендентки. Охочих до «опитування» не було.
«Харків далеко від Києва, а вас, бачите, тут усі знають, питань до вас ніхто не має», — з посмішкою зазначив очільник РСАС. «Стараємось», — відповіла на жарт О.Сіренко.
«Тоді запитаю я, — продовжив М.Кобилянський. —Який у вас організаторський досвід?» — «Фактично з моменту створення нашого суду я працювала за¬ступником голови. Після змін до законодавства я хочу продовжувати займати цю посаду», — пояснила претендентка.
До кандидатів на зайняття крісел заступників очільників Севастопольського апеляційного та Івано-Франківського окружного адмінсудів Ольги Дугаренко та Андрія Могили відповідно питань не було.
На минулому засіданні, як повідомив М.Кобилянський, питання можливості обійняти посаду заступника голови Чернівецького окружного адмінсуду Русланом Ватаманюком зняли з розгляду для проведення перевірки. М.Кобилянський запропонував обговорити її результати в закритому режимі. Але попросив Р.Ватаманюка залишитися.
Через нетривалий час схвильований претендент вийшов із зали засідання. А хвилин через 10 РСАС оголосила: внести до ВРЮ подання щодо призначення на посади заступників голів О.Сіренко, О.Дугаренко, А.Могили.
Р.Ватаманюку РСАС «одноголосно» відмовила. «Рада не бачить претендента на такій відповідальній посаді», — пояснив М.Кобилянський.

Марина ЗАКАБЛУК