Закон і Бізнес


Яка роль Громадської ради доброчесності у перевірці суддів?


24.06.2016 14:52
3655

Судді стурбовані питанням перевірки даних щодо них, які збиратиме Громадська рада доброчесності в рамках нового закону про судоустрій.


Чи не буде таким чином здійснюватися тиск на Вищу кваліфікаційну комісію суддів, - сумніви долали учасники  Одеського міжнародного форуму під час обговорення питання кадрового наповнення судів, передає журналіст видання «Закон і Бізнес».

Так, відповідаючи на це питання, член ВККС Станіслав Щотка зауважив: «Ви і зараз маєте можливість слідкувати за роботою комісії. Це можна буде робити і надалі».

Що стосується перевірки інформації від Ради доброчесності, то ВККС не є органом здійснення самостійних перевірок. Якщо в отриманій інформації, відзначає С.Щотка, будуть наявні відповідні факти, то в залежності від піднятих питань її направлятимуть в НАБУ, прокуратуру, ДФС тощо.

Також С.Щотка, коментуючи зауваження щодо можливого напливу інформації від Ради доброчесності, зауважує, що комісія і раніше пропонувала громадськості подавати до ВККС інформацію щодо суддів - або в рамках оцінювання, або в межах дисциплінарного провадження. «Не скажу, що ми отримали їх (матеріалів - ред.) аж так багато», - говорить він.

Водночас, суддям також рекомендують не сприймати як факт тиску збір інформації щодо них, адже вони свідомо обрали професію, яка передбачає відкриття даних щодо них.