Закон і Бізнес


«Відсторонений» погляд

ВККС не знайшла аргументів, аби не погодитись із ГПУ в питаннях усунення володарів мантій від посад


Засідання провів М.Патрюк, а в цей час С.Козьяков у Брюсселі інформував європейців про досягнення комісії.

№25 (1271) 18.06—24.06.2016
АНТОН КРИВЕНКО
3500

Вища кваліфікаційна комісія суддів відсторонила двох законників від посад. Одне клопотання повернули Генпрокурору на його прохання, інше — залишили без розгляду, а розгляд ще однієї справи відклали. Такі рішення були прийняті на засіданні комісії 14 червня.


На всіх фронтах

Засідання вів голова дисциплінарної палати ВККС Микола Патрюк. Як дізнався «ЗіБ», в цей час голова комісії Сергій Козьяков перебував у Брюсселі на слуханнях комітету з правових питань Європейського парламенту на тему «Реформа судової влади в Україні». Згодом стало відомо, що він розповідав учасникам засідання про діяльність комісії, яка розпочала роботу в новому складі 9 грудня 2014 року, та її статус у світлі нових змін до закону «Про судоустрій і статус суддів». Також С.Козьяков поінформував присутніх на заході про перші результати первинного кваліфоцінювання суддів і зазначив, що така процедура є унікальною. Для наочності європейцям презентували підготовлений комісією 17-хвилинний фільм англійською мовою про проведення кваліфоцінювання.

Тим часом на вул. Механізаторів, 9 у м.Києві комісія вчергове розглядала питання про відсторонення Світлани Волкової від посади судді Печерського районного суду м.Києва. Нагадаємо: її обвинувачують у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених чч.1 та 2 ст.375 Кримінального кодексу, а саме — у постановленні завідомо неправосудних рішень у кримінальних справах. Зокрема, резонанс викликало звільнення суддею з-під варти восени 2014 року командира «Беркуту» Дмитра Садівника, після чого той зник.

Судочинство поки що не здійснюватимуть

Доповідач — член ВККС Юрій Тітов зазначив, що клопотання Генпрокурора про відсторонення С.Волкової мотивується необхідністю запобігання її протиправній поведінці. Оскільки, перебуваючи на посаді судді, «вона може знищити і переробити документи, які мають суттєве значення в судовому розгляді, незаконним способом впливати на свідків та інших учасників процесу, перешкоджати судовому розгляду іншим чином». Також указувалось, що суддя матиме доступ до справ, зокрема тих, в яких приймала рішення. Крім того, зможе впливати на таких свідків, як секретар та помічник судді, які їй підпорядковані.

Представник прокуратури у свою чергу відзначив, що «кричущі порушення» судді викликали чималий резонанс у суспільстві. Також, за його словами, «факти свідчать про те, що є всі підстави для відсторонення С.Волкової від посади». Оскільки, перебуваючи на посаді судді, вона «абсолютно схильна приймати незаконні рішення».

Також наголошувалось, що кримінальне провадження за обвинуваченням законниці перебуває в Шевченківському райсуді м.Києва, а наступне засідання призначене на 14 липня. Відповідно до визначеного судом порядку на ньому триватиме дослідження письмових і речових доказів. А свідків ще не допитували. Аби унеможливити тиск на них та беручи до уваги, що оригінали проваджень, які стали підставою для обвинувачення С.Волкової, перебувають у Печерському райсуді м.Києва, прокуратура попросила про її відсторонення.

Обгрунтування, м’яко кажучи, непереконливе і стандартне. Тим більше що суддя, якого тимчасово відсторонили від посади, не позбавлений права приходити до установи, в котрій працює. Але комісія в нарадчій кімнаті перебувала недовго й, повернувшись, оголосила: задовольнити клопотання ГПУ.

Крім того, ВККС відсторонила на два місяці від посади судді Олевського районного суду Житомирської області Віктора Волощука у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності. Його підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.286 КК, а саме — порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого.

Нагадаємо: 18 вересня минулого року законник став учасником ДТП: автомобіль Ford під його керуванням виїхав на зустрічну смугу, внаслідок чого загинув 21-річний мотоцикліст. Пригода обурила місцевих жителів, і вже наступного дня вони перекрили рух транспорту з вимогою покарати винних у трагедії.

Прокуратура просила відкласти

Стосовно судді Дзержинського районного суду м.Харкова Сергія Лазюка комісія прийняла рішення про повернення клопотання Генпрокурору, яке він сам і відкликав. Суддю підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст.368 КК, а саме — в одержанні неправомірної вигоди з вимаганням.

Також комісія відклала розгляд питання про відсторонення Владислава Лисенка від посади судді Києво-Святошинського районного суду Київської області. Його обвинувачують у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.375 КК, а саме — у постановленні завідомо неправосудної постанови про притягнення особи до адміністративної відповідальності.

В.Лисенка звинувачують у тому, що 29 січня 2014 року він виніс незаконне рішення про позбавлення на 6 місяців права керування ТЗ активіста «автомайдану», який брав участь в автопробігу до Межигір’я. Однак у квітні цього року Святошинський районний суд м.Києва його виправдав. Вирок став першим, який було винесено щодо суддів, котрі ухвалювали рішення проти активістів «євромайдану».

Напередодні засідання ВККС прокуратура вийшла з клопотанням про відкладення розгляду питання. Пояснюючи позицію відомства, його представник пояснив, що у відповідному кримінальному провадженні оголошено виправдувальний вирок, однак він оскаржений в апеляційному порядку. Тому, на думку працівника прокуратури, «розглядати клопотання по суті нема підстав».

Натомість, представник судді наполягав на розгляді питання. «Внесення прокурором апеляційної скарги не є підставою для відкладення засідання», — зауважив він. Однак ВККС вирішила таки пристати на бік ГПУ і дочекатися рішення апеляційної інстанції.

Загалом, можливо, ГПУ варто більш творчо підходити до написання подань про відсторонення, аби не складалося враження, що вона начебто обгрунтовує необхідність такого заходу забезпечення, а комісію начебто переконують її аргументи.