Закон і Бізнес


Опубліковано рішення ВК стосовно “партійної диктатури”


14.06.2016 17:40
3203

У Венеціанській комісії висловили низку зауважень до прийнятого в лютому цього року Закону, який дозволяє партії прийняти рішення про виключення кандидата у депутати, який за підсумками результатів виборів вважається необраним. Зокрема, відзначається, що таке розширення повноважень, яке дозволяє заперечувати вибір електорату, протирічить міжнародним стандартам.


Відповідне рішення ВК, прийняте 10 - 11 червня цього року, було опубліковано на сайті Комісії (з текстом рішення англійською мовою можна ознайомитись за посиланням).

На думку Комісії, норми щодо повноважень політичних партій, які дозволять їм виключати зі своїх списків кандидатів, визнаних за результатами виборів необраними, слід прибрати. Відзначається, що Закон по суті забирає у таких необраних кандидатів шанси бути обраними у випадку, якщо хтось з колег складе повноваження.

Нагадаємо, Законом передбачається, що партія, яка висувала кандидатів у депутати, включених до її виборчого списку, що взяла участь у розподілі депутатських мандатів, може прийняти рішення про виключення кандидата у депутати, який за підсумками результатів виборів вважається необраним, зі свого виборчого списку у будь-який час після дня виборів до прийняття рішення Центральною виборчою комісією про визнання його обраним.