Закон і Бізнес


Порошенко регламентував роботу центру кібербезпеки


О.Турчинова призначено керівником Національного координаційного центру кібербезпеки

08.06.2016 11:01
3402

Президент України затвердив положення про Національний координаційний центр кібербезпеки, який є робочим органом Ради національної безпеки та оборони. Створення такого центру передбачено Стратегією кібербезпеки України.


Відповідний Указ «Про Національний координаційний центр кібербезпеки» №242/2016 П.Порошенко підписав 7 червня. Секретар РНБО Олександр Турчинов призначений керівником центру кібербезпеки.

Основними завданнями Центру є здійснення аналізу стану кібербезпеки, стану готовності суб'єктів забезпечення кібербезпеки до виконання завдань з питань протидії кіберзагрозам, даних про кіберінциденти стосовно державних інформаційних ресурсів в інформаційно-телекомунікаційних системах. Також Центр бере участь у розробленні галузевих індикаторів стану кібербезпеки та прогнозування (виявленні) потенційних та реальних загроз у сфері кібербезпеки України.

Центр розробляє пропозиції для РНБО стосовно:

- здійснення системних заходів, спрямованих на посилення спроможностей суб'єктів сектору безпеки та оборони у боротьбі із кіберзагрозами воєнного характеру, кібершпигунством, кібертероризмом, кіберзлочинністю;

- удосконалення нормативно-правової бази у сфері забезпечення кібербезпеки України;

- забезпечення розвитку інформаційної інфраструктури держави тощо.

Для виконання своїх завдань Центр має право:

-  одержувати від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій статистичні дані, інформацію, довідкові та інші матеріали, необхідні для вирішення питань, що належать до його компетенції;

- користуватися інформаційними базами даних державних органів, державними, в тому числі урядовими, системами зв'язку і комунікацій, мережами спеціального зв'язку та іншими технічними засобами;

- порушувати питання про проведення перевірок діяльності суб'єктів забезпечення кібербезпеки, зокрема операторів телекомунікаційних послуг, щодо виконання вимог технічного захисту інформації та ліцензійних умов.

Зауважимо, до складу Центру входять представники Міноборони, Генерального штабу Збройних Сил України, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Національної поліції, Нацбанку, Управління розвідки Адміністрації Державної прикордонної служби , Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації.

Рішення Центру є обов'язковими для розгляду органами державної влади, органами місцевого самоврядування, військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, підприємствами, установами та організаціями.

Закон і Бізнес