Закон і Бізнес


Між двох зол

Прихильники Brexit лякають мігрантами, опоненти — економічною кризою


№24 (1270) 11.06—17.06.2016
4001

Прибічники і противники виходу Британії з Євросоюзу в ході кампанії перед референдумом 23 червня висували безліч аргументів, але основний фокус дискусії, перейшовши на якийсь час на економіку, до червня знову повернувся на імміграцію.


Протягом березня—квітня обидва табори чули як один від одного, так і від нейтральних коментаторів докори в тому, що в них немає позитивної картини майбутнього після референдуму. Сторони й справді в основному лякали виборців: одні — тим, що станеться, якщо Велика Британія в результаті референдуму вийде з ЄС, інші — тим, що буде, якщо вона залишиться.

Цей докір більшою мірою, звичайно, стосувався прихильників Brexit (виходу Великої Британії з ЄС): противники отримали можливість говорити, що все залишиться, як було, і навіть буде краще, оскільки Девід Кемерон виторгував для країни особливі умови, що стосуються передусім допомоги іммігрантам з країн ЄС.

Потім противники виходу спрямували на опонентів і співгромадян лавину досліджень, прогнозів і заяв авторитетних персон про те, що вихід з ЄС завдасть важкого удару по економіці Великої Британії та добробуту її громадян. Казначейство підрахувало, що через вихід з ЄС кожна сім’я втратить 4300 фунтів в рік.

Але наприкінці травня з’явилися дані соціологів про те, що британців найбільше непокоїть проблема імміграції, і табір євроскептиків з новою силою почав бити в цю точку. І хоча навіть букмекери не вірять в перемогу Brexit, заспокоюватися уряду Великої Британії ще рано: трагічний інцидент за участю мігрантів може в останню мить переважити всі економічні аргументи.