Закон і Бізнес


Комунізму не буде!

Громадяни республіки не погодилися ділитися доходами зі співвітчизниками


№24 (1270) 11.06—17.06.2016
3844

Безумовний основний дохід як гарантована державою допомога поки що не буде введений. Такий підсумок референдуму. Також у двох кантонах швейцарці відмовилися від проведення національної виставки, але підтримали прискорене надання притулку для біженців.


Громадську ініціативу стосовно введення гарантованого доходу не підтримали 76,9% респондентів. Її не схвалили в жодному з 26 кантонів і напівкантонів республіки. Прихильникам референдуму не вдалося переконати співгромадян у користі реформи, відповідно до якої всім жителям Швейцарії, включаючи іноземців, котрі живуть у країні 5 років і більше, гарантувалося б отримання допомоги в розмірі близько 2,5 тис. франків (понад 63 тис. грн.) у місяць на дорослого і 625 франків (майже 16 тис. грн.) на дитину.

Обіцяний «безкоштовний сир» не тільки не привабив, а й викликав відверте відторгнення в значної частини громадян, враховуючи величезну перевагу тих, хто сказав «ні». Попри зовнішню привабливість ідеї, більшість виборців дослухалися до закликів уряду, який попередив, що доведеться збільшити податки, аби знайти понад 200 млрд франків.

Водночас закони про біженців і допологову генетичну діагностику в разі штучного запліднення були схвалені більшістю — 66,8% і 62,4% голосів відповідно. Закон про біженців передбачає прискорену процедуру розгляду заявок про надання притулку (140 днів замість нинішніх 400), а також надання послуг адвокатів іноземцям, які захочуть оскаржити відмову, повідомляє ТАСС.

А в кантонах Тургау і Санкт-Галлен громадяни проголосували проти виділення кредиту на проведення в їхньому регіоні національної виставки 2027 року. Тепер потрібно шукати для неї інше місце.