Закон і Бізнес


Ні захисту, ні охорони…


№23 (1269) 04.06—10.06.2016
3714

Через події в Одесі Рада суддів України поскаржилася Президенту на керівника Національної поліції. Також надано вказівку розробити рекомендації щодо заходів запобігання та відповідного реагування на неправомірні дії стосовно судів та суддів.


Рада суддів України

Рішення

12 травня 2016 року м.Київ №39

Про протиправні дії, які мали місце в Господарському суді Одеської області протягом квітня 2016 року

В засобах масової інформації набула розголосу інформація про противоправні дії, які мали місце в Господарському суді Одеської області протягом квітня 2016 року, а також оприлюднено звернення зборів суддів Господарського суду Одеської області до Ради суддів з проханням взяти під особистий контроль розслідування кримінальних справ та вжити заходи щодо забезпечення конституційних гарантій незалежності судової влади.

Так, 25.04.2016 за годину до початку робочого дня численними представниками громадськості було заблоковано центральний вхід до будівлі суду та виходи з нього по периметру будівлі.

До огорожі перед центральним входом до суду, металевим ланцюгом за допомогою замка був прикутий смітник з ганебним написом «Люстратор для Шаратова».

Крім того, були пошкоджені центральні вхідні скляні двері в будівлі суду, вибито скло з обох частин дверей.

Представники поліції, які прибули на виклик до суду, дій, спрямованих на припинення правопорушень, не здійснювали.

Невідомі особи заблокували вхід до суду та облили рідиною зеленого кольору суддю Шаратова Ю.А., який намагався пройти до приміщення суду у супроводі представників поліції. Рідина потрапила на слизову оболонку очей судді Шаратова Ю.А. та спричинила опік. Внаслідок чого суддя був госпіталізований.

Особи, які вчинили протиправні дії щодо судді Шаратова Ю.А., не були затримані представниками поліції безпосередньо після вчинення правопорушення.

У зв’язку із вказаними подіями голова Господарського суду Одеської області звертався з заявами щодо проведення розслідування кримінального провадження за фактом вчинення протизаконних дій, щодо перевірки, виділення нарядів поліції для охорони громадського порядку 25.04.2016, про необхідність термінового відновлення охорони адміністративного будинку (м.Одеса, проспект Шевченка, 29) та його прилеглої території працівниками БПОП ГУ НП в Одеській області.

Інформація про реєстрацію повідомлення (в засобах масової інформації, в заявах голови суду) про злочин, а саме про вчинення дій, які можуть містити ознаки кримінального злочину, передбаченого ст.367 КК — втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення, ст.377 КК — погроза або насильство щодо суддів, народного засідателя чи присяжного до суду не надходила.

Крім того, в порушення постанови Кабінету Міністрів «Про забезпечення охорони судів, інших органів та установ судової системи, а також установ судових експертиз» від 9.11.2015 №906 ні підрозділами Національної гвардії, ані підрозділами Національної поліції охорона приміщення Господарського суду Одеської області станом на 25.04.2016 не здійснювалась.

Відповідно до ст.131 закону «Про судоустрій і статус суддів» саме на Раду суддів покладено розробка та організовує виконання заходів щодо забезпечення незалежності судів і суддів.

Враховуючи, що аналогічні випадки є непоодинокими, відповідно до ст.124, ч.5 ст.131 закону «Про судоустрій і статус суддів» та Положення про РСУ, затвердженого позачерговим Х з’їздом суддів 16.09.2010 (із подальшими змінами), Рада суддів

ВИРІШИЛА:

1. Повідомити Президента про неналежне виконання своїх посадових обов’язків керівником Національної поліції, невиконання ним постанови КМ «Про забезпечення охорони судів, інших органів та установ судової системи, а також установ судових експертиз» від 9.11.2015 №906 та невжиття посадовими особами Національної поліції заходів за фактами, які відбулися 25.04.2016 в Господарському суді Одеської області.

2. Комітету стратегічного розвитку РСУ розробити для судів загальної юрисдикції рекомендації щодо заходів запобігання та відповідного реагування на неправомірні дії відносно судів та суддів.

3. Доручити члену РСУ Волкову А.С. напрацювати та подати на розгляд Ради суддів зміни до чинного законодавства, що стосуються відповідальності за блокування та дезорганізацію роботи органів державної влади, зокрема, судових установ, і завдання шкоди життю, здоров’ю судді та інших громадян у суспільно небезпечний спосіб для подальшого направлення таких змін до Верховної Ради.

4. Звернутися до Прем’єр-міністра щодо невиконання Міністерством внутрішніх справ п.3 постанови КМ «Про забезпечення охорони судів, інших органів та установ судової системи, а також установ судових експертиз» від 9.11.2015 №906.

5. Звернутися до Національної поліції з вимогою щодо негайного поновлення здійснення охорони Господарського суду Одеської області.

6. Звернутися до Державної судової адміністрації стосовно вирішення питання щодо необхідності укладення договорів страхування життя та здоров’я суддів.

Голова В.СІМОНЕНКО