Закон і Бізнес


Дорвалися до книг


№23 (1269) 04.06—10.06.2016
3418

У Китаї чиновники із сфери освіти заборонили випускникам шкіл псувати підручники і порушувати дисципліну. Таким чином, вони вирішили покласти край традиції знімати стрес перед щорічними вступними іспитами до вузів країни за допомогою нетрадиційних заходів.


Влада китайського міста Сяминь (провінція Фуцзянь) заборонила школярам рвати підручники і викидати клаптики з вікон учбових закладів, а також голосно кричати в коридорах шкіл для підняття «бойового духу», передає Бі-Бі-Сі.

Заборону було введено менш ніж за 10 днів до початку в Китаї єдиного вступного іспиту «Гаокао», який щорічно складають близько 10 млн випускників шкіл. Саме результати цього іспиту є головними під час вступу до вузу. Максимально набрана кількість балів дозволяє претендувати на місця в кращих університетах країни, а при значному недоборі не варто розраховувати навіть на навчання за контрактом.

У посібнику, надрукованому міським управлінням освіти, міститься рекомендація позбавлятися стресу іншими способами. При цьому ніяких конкретних пропозицій з приводу того, що саме підліткам варто робити, чиновники не надають.

За даними ЗМІ, минулого року в провінції Хубей сімох випускників шкіл було усунено від «Гаокао» за те, що порвали підручники і викинули їх із вікон. Втім, в самих школах пізніше завірили, що учні лише отримали попередження, але можливості скласти вступні іспити до вузу їх не позбавляли.