Закон і Бізнес


Образа між рядків


№23 (1269) 04.06—10.06.2016
3480

Слова на сумці іспанки про любов до кішок обурили поліцейських, які виписали їй штраф. Вартові порядку угледіли в написі образу на свою адресу: твердження викликало у них асоціацію з міжнародним анті-поліцейським гаслом, популярним ще в 70-х.


Молода мешканка Мадрида випробувала на собі, як діє так званий «Закон про кляп», що набрав чинності в Іспанії 1 червня 2015 року. Фактично цей закон розв’язав руки поліцейським — він забороняє їх ображати, фотографувати і так далі.

Втім Белен Лобето, яка поверталася додому після фінального матчу Кубка короля, що відбувся 22 червня, менше всього думала ображати словом або ділом численних поліцейських, які охороняли порядок поряд із стадіоном «Вісенте Кальдерон». Тому вона була дуже здивована, коли до неї підійшли два співробітники правоохоронних органів і оголосили, що зараз випишуть їй штраф за… напис на полотняній сумці. У цей момент жінка здивувалася ще більше, оскільки на її сумці було написано наступне: «Всі кішки прекрасні». До цієї хвилини Б.Лобето і не думала, що любов до кішок — це злочин, і спробувала іронічно заперечити поліцейським. Але ті в дуже грубій формі попросили її замовкнути і виписали штраф.

Річ у тому, що напис на сумці жінки «All Cats Are Beautiful» — це пародія на знаменитий слоган «All Cops Are Bastards» («Всі копи ублюдки»), що став широко відомим в 1970-х завдяки пісні панк-групи The 4-Skins. Сьогодні абревіатура A.C.A.B. використовується скінхедами, британськими футбольними хуліганами, анархістами, ув’язненими, і вважається міжнародним антиполіцейським гаслом.