Закон і Бізнес


Заглянути в майбутнє

На Харківщині з’ясували, як інноваційні технології можуть допомогти судочинству


Переможець С.Рубцов (у центрі) сфотографувався на пам’ять із членами журі конкурсу.

№22 (1268) 28.05—03.06.2016
ОЛЕНА ОРЛОВА, прес-секретар Господарського суду Харківської області
3613

Що можна й потрібно змінити в судовій системі, враховуючи прогрес у сфері інформаційних технологій? Яким бачиться суд майбутнього з погляду ефективності й оперативності судочинства? На ці питання спробували відповісти учасники конкурсу, приуроченого до 25-річчя створення системи господарських судів.


Господарський суд Харківської області спільно з харківською обласною організацією Союзу юристів України і НДІ правового забезпечення інноваційного розвитку НАПрН України запросили всіх небайдужих створити образ суду завтрашнього дня. Метою конкурсу було залучення широкого кола фахівців і громадськості до формування концепції судочинства, заснованої на новітніх інформаційних технологіях, які дозволяють забезпечити його високу якість і ефективність, а також зручність взаємодії судової влади і суспільства.

На конкурс, оголошений у грудні минулого року, надійшло більш як 30 проектів, з яких до фіналу потрапило тільки 8. Їх автори отримали можливість публічно захистити свої роботи перед журі.

Під час підбиття підсумків експертна рада стикнулася з непростим вибором. Всі 8 проектів, представлені учасниками, виявилися цікавими. Були висловлені пропозиції щодо впровадження електронної системи таймінгу судових засідань з метою підвищення ефективності роботи національних судових органів, заснування інституту мирових суддів як способу підвищення ефективності українського судочинства, створення системи електронного реєстру договорів і електронного судового кабінету, необхідності відображення робочого статусу суддів у он-лайн-режимі.

Публічний захист робіт викликав великий інтерес і дискусію не тільки серед конкурсантів, а й серед інших учасників заходу. Журі, яке голосувало за зачиненими дверима, оцінювало оригінальність робіт і практичну можливість реалізації пропозицій.

У результаті переможцем конкурсу став студент другого курсу Інституту прокуратури і кримінальної юстиції НЮУ імені Я.Мудрого Станіслав Рубцов, який представив продуману концепцію проекту «Інноваційні технології в механізмі забезпечення транспарентності судової влади». Друге місце посів старший партнер ЮФ «Ukrainian legal consulting group» Дмитро Остапенко («Обгрунтування необхідності впровадження електронної системи таймінгу судових засідань з метою підвищення ефективності роботи національних судових органів»), третє — аналітик комп’ютерних систем відділу статистики департаменту підтримки та супроводу програмного забезпечення державного підприємства «Інформаційні судові системи» Ганна Вайвале («Інформаційні технології комунікації між судом і учасниками судового процесу, між судом і іншими державними органами»).

Ще одну роботу члени журі не змогли оминути увагою. Це проект Валерії Кохан та Ірини Підкурової — «Метод карток цивільної звітності як інструмент оцінки і моніторингу судової влади».

Почесні грамоти й призи переможцям і учасникам конкурсу вручив голова Господарського суду Харківської області Віталій Вусатий. Він подякував конкурсантам і присутнім за виявлену цікавість, за обмін думками з приводу того, яким же повинен бути суд майбутнього.

Всіх фіналістів також нагородили цікавими й креативними призами. У свою чергу учасники висловили надію, що конкурс «Суд майбутнього» пройде й наступного року.