Закон і Бізнес


Арбітри для бізнесу

Господарська юрисдикція підбиває підсумки 25 років своєї діяльності


Відкрив конференцію голова Харківського апеляційного господарського суду Павло Тихий (за трибуною).

№22 (1268) 28.05—03.06.2016
МАРГАРИТА ГРИЦЕНКО, прес-секретар Харківського апеляційного господарського суду
4062

У Харкові з нагоди ювілею системи господарських (арбітражних) судів відбулася всеукраїнська науково-практична конференція «25 років господарській юрисдикції в Україні: досвід та перспективи». Серед її учасників — представники господарських судів країни, науковці, посадові особи органів державної влади та місцевого самоврядування, прокуратури, юристи та адвокати, які займаються господарсько-правовими питаннями.


Відкриваючи захід, голова Харківського апеляційного господарського суду Павло Тихий зазначив, що протягом 25 років незалежності України господарські (арбітражні) суди із честю виконують покладену на них функцію щодо вирішення господарських спорів, виступаючи як стабілізуючий фактор економічних відносин. Тож, наголосив він, існування господарської юрисдикції є необхідним для налагодження сприятливого бізнес-клімату в державі.

З вітальними промовами до учасників конференції звернулися почесні гості, зокрема перший проректор Національного юридичного університету ім.Ярослава Мудрого Юрій Битяк, проректор із забезпечення організаційної діяльності Національної школи суддів Володимир Мазурок, голова Ради суддів Валентина Сімоненко, суддя Верховного Суду Олександр Потильчак, суддя Вищого господарського суду, секретар третьої судової палати Ірина Панова.

Під час конференції зі змістовними доповідями виступили науковці у сфері господарського права та судді госпсудів. У своїх промовах вони висвітлили загальнотеоретичні питання функціонування господарської юрисдикції та реформування процесуального законодавства в рамках господарського судочинства.

Також учасники проаналізували набутий досвід вирішення спорів у сфері економіки, обговорили наявні проблеми та перспективи розвитку системи господарської юрисдикції.

Крім цього, за значний вклад у зміцнення авторитету судової влади, високий професіоналізм та з нагоди 25-річчя діяльності судів господарської юрисдикції В.Сімоненко оголосила подяку колективу Харківського апеляційного госпсуду. А В.Мазурок вручив установі відзнаку НШС за активну участь у підготовці висококваліфікованих кадрів для судової системи.

Підсумовуючи роботу конференції, яка була організована Національним юридичним університетом ім.Ярослава Мудрого спільно з Харківським апеляційним госпсудом та Господарським судом Харківської області, учасники подякували один одному за увагу та активну участь в обговоренні висвітлених питань. Зокрема, наголосили на тому, що проведення таких масштабних заходів за участю представників різних сфер юриспруденції є дуже важливим та необхідним для сучасного суспільства в умовах реформування.