Закон і Бізнес


Системна дискредитація


№22 (1268) 28.05—03.06.2016
14447

Служителі Феміди вражені масштабом неповаги державних чиновників до судової системи взагалі. На цьому наголошується у відкритому зверненні Асоціації адміністративних суддів.


Така категорична оцінка пояснюється деякими заявами міністра юстиції Павла Петренка. Так, під час засідання Уряду чиновник публічно звинуватив суддів адміністративної юстиції в навмисному «блокуванні призначень на посади керівників державних підприємств» та вимагав від Вищої кваліфікаційної комісії суддів дати оцінку їхнім рішенням. Згодом, виступаючи в парламенті, міністр закликав не голосувати за обрання безстроково жодного із суддів, у котрих закінчився строк першого призначення. А студентів Київського національного університету ім.Т.Шевченка запевнив, що до його відомства не будуть призначатися колишні працівники судів, прокуратури та правоохоронних органів.

«Адміністративники» нагадують, що Мін’юст не наділений повноваженнями публічно давати оцінку законності та обгрунтованості судових рішень. А свою незгоду з рішенням суду відомство має право висловити у встановлений законом спосіб, оскарживши його до суду апеляційної або касаційної інстанції.

Замість того щоб опікуватися власними функціями, серед яких, зокрема, виконання судових рішень, на думку суддівської спільноти, «через публічні виступи відбувається маніпуляція свідомістю громадян», аби змістити акценти від очевидних недопрацювань окремо взятого міністерства.

ААС наголосила на «неприпустимості публічних заяв і виступів, які порушують незалежність суду і суддів, а в деяких випадках є проявами відвертого політичного тиску». Також від Ради суддів очікують звернень до міжнародних інституцій щодо «повного ігнорування деякими політиками європейських цінностей та проведення ними системної дискредитації української судової системи».