Закон і Бізнес


Хто скачує, той і відповідає

Німеччина відміняє покарання щодо власників кафе за публічний Wi-Fi


№21 (1267) 21.05—27.05.2016
3822

Влада ФРН нарешті вирішила пом’якшити закон про організацію публічного Wi-Fi. Тепер місць, де надають цю послугу, стане більше. А поки що доступ до безпровідної мережі в громадських місцях в Німеччині рідкість. І справа тут не в дорожнечі підключення.


Більшість німецьких рестораторів вимушено відмовляються від надання відвідувачам безпровідного доступу до Інтернету: дуже високі ризики, з якими стикаються власники закладів, відкриваючи точку Wi-Fi для громадського користування.

Як повідомляє DW, за німецьким законодавством власник мережі Wi-Fi несе відповідальність за всі можливі правопорушення з боку користувачів. Наприклад, якщо відвідувач кафе користується безпровідним підключенням до Інтернету, щоб нелегально скачувати музику і фільми, відповідати за це доводиться господареві закладу.

Такі суворі правила довгий час стримували в Німеччині розвиток цифрової інфраструктури в громадських місцях. Але тепер відкриттю публічних точок Wi-Fi дано зелене світло.

Минулого тижня німецька правляча коаліція вирішила відмінити відповідальність власників підключень за дії користувачів в мережі. Тепер нові правила повинен схвалити бундестаг. Очікується, що вони вступлять в силу вже восени.

Майбутня зміна надихнула багатьох як в інтернет-бізнесі, так і в готельно-ресторанній галузі. «Довгі роки Німеччина була пустелею публічного Wi-Fi порівняно з іншими країнами», — відзначає Олівер Зюме з німецької Спілки компаній сфери інтернет-послуг ECO.

Ухвалення поправок до закону, який регулює доступ до Інтернету в громадських місцях, принесе «відчутне полегшення» як власникам мереж, так і користувачам публічного Wi-Fi, вважає главу Федерального об’єднання інформаційних, телекомунікаційних і комп’ютерних технологій Бернхард Роледер. Перші не нестимуть відповідальності за чужі протиправні дії, а другим більше не доведеться проходити складну процедуру реєстрації для підключення до Інтернету.