Закон і Бізнес


За основу прийнято законопроект щодо благодійних sms


18.05.2016 11:55
3234

Депутати сьогодні дійшли згоди з питань законопроекту щодо створення сприятливих умов для впровадження благодійних текстових повідомлень. З двох проектів, представлених на розгляд ВР, було прийнято компромісний варіант - з правками альтернативного документу.


Так, за основу було прийнято законопроект №2297 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення сприятливих умов для впровадження благодійних текстових повідомлень". Зауважимо, проект було прийнято з низкою правок з законопроекту №2297-1, які зачитувались з голосу.

Згідно  проектом №2297 благодійне текстове повідомлення – текстове повідомлення (SMS), надіслане на телефонний номер, виділений оператором телекомунікацій бенефіціару (у т.ч. благодійній організації) для збору коштів на благодійні цілі. Отримавши благодійне текстове повідомлення, оператор телекомунікацій зобов’язується перерахувати кошти відповідному бенефіціару (у т.ч. благодійній організації) на благодійні цілі у розмірі, визначеному у публічному договорі.

За надіслання благодійного текстового повідомлення з абонента стягується плата у розмірі не більше собівартості такої послуги.

Також передбачено зміни до Закону про збір на обов'язкове пенсійне страхування згідно з якими не може бути об'єктом оподаткування вартість послуг з відправлення благодійного текстового повідомлення.

У разі отримання благодійного текстового повідомлення суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування виходячи з суми коштів, на яку оператор стільникового рухомого зв’язку перераховує кошти відповідному бенефіціару, зараховуються оператором в рахунок зменшення поточних платежів з цього збору  протягом поточного звітного періоду.

Слід відзначити, що проект №2297-1 стосується в т.ч. і благодійних голосових повідомлень. Відповідне положення також взято до увагу в погодженому за основу проекті.

Також сьогодні було прийнято за основу законопроект №3467 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо створення сприятливих умов для впровадження благодійних телекомунікаційних повідомлень)".

Відповідно до норм проекту зменшення суми податкових зобов'язань платника податку - постачальника оператора телекомунікацій в разі відмови абонента від передплачених, але не отриманих телекомунікаційних послуг, дозволяється при перерахуванні частини суми передоплати телекомунікаційних послуг у якості благодійної пожертви при виконанні благодійного телекомунікаційного повідомлення за дорученням абонента.

Окрім того, передбачено звільнення від оподаткування ПДВ операцій оператора телекомунікацій з надання телекомунікаційних послуг в частині здійснення благодійного телекомунікаційного повідомлення на благодійні цілі.

Закон і Бізнес