Закон і Бізнес


РАУ роз'яснила питання конфлікту інтересів


18.05.2016 11:17
3954

В основі взаємовідносин адвоката з клієнтом незалежно від підстав надання правової допомоги лежать довірчі стосунки, втрата яких є безумовною підставою для припинення надання правової допомоги (виконання доручення Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги) в односторонньому порядку.


Такий висновок містить роз'яснення Ради адвокатів України, затверджене її рішенням від 23 квітня 2016 р. №103.

До РАУ звернулась адвокат з проханням роз’яснити, чи зобов’язаний адвокат, який надає правову допомогу за дорученням Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, припинити надання такої допомоги, у зв’язку із вчиненням клієнтом дій, що ганьблять честь, гідність і ділову репутацію адвоката.

Проаналізувавши питання, в РАУ зауважили, що надаючи безоплатну правову допомогу відповідно до Закону «Про безоплатну правову допомогу», адвокат не виключається зі сфери правового регулювання Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» і Правил адвокатської етики. А тому на адвоката завжди в повній мірі розповсюджуються положення про конфлікт інтересів, про права, обов’язки  і гарантії адвокатської діяльності, про адвокатську таємницю тощо.

В основі взаємовідносин  адвоката з клієнтом незалежно від підстав надання правової допомоги лежать довірчі стосунки, втрата яких є безумовною підставою  для  припинення надання правової допомоги(виконання доручення Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги) в односторонньому порядку.       

Таким чином, адвокат незалежно від підстав надання правової допомоги, має вирішувати питання про наявність конфлікту інтересів згідно вимог Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та Правил адвокатської етики і зобов'язаний  в односторонньому порядку  припинити надання правової допомоги в кожному разі виникнення конфлікту інтересів.

В такому разі  адвокат звільняється від обов’язку здійснювати подальший захист клієнта і не може бути підданий заходам дисциплінарної відповідальності за це.

Згідно з рішенням слід довести до відома Координаційного центру з надання правової допомоги інформацію про те, що адвокат, який припинив в односторонньому порядку надання правової допомоги (виконання доручення Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги) внаслідок виникнення конфлікту інтересів, не несе відповідальності за подальший захист клієнта, обов’язок забезпечення якого покладається на Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, шляхом залучення іншого адвоката.

Закон і Бізнес