Закон і Бізнес


Ліцензії на вбивства

Новообраний президент обіцяє викоренити злочинність через повішення


№21 (1267) 21.05—27.05.2016
14567

Наступний президент Філіппін Родріго Дутерте пообіцяв повернути страту й надати вартовим порядку право стріляти на ураження. Раніше він говорив про намір увести заборону на алкоголь і куріння, а також комендантську годину для дітей.


Філіппіни відмінили страту в 2006 році. За словами Р.Дутерте, він добиватиметься від парламенту відновлення вищої міри покарання у вигляді повішення. Крім того, правоохоронні органи отримають можливість стріляти на ураження в разі вчинення опору, а також при затриманні осіб, пов’язаних з організованою злочинністю.

Р.Дутерте має прізвисько «Каратель» за боротьбу зі злочинністю під час своєї роботи мером міста Давао на півдні країни. В ході своєї президентської кампанії він зробив багато гучних заяв, зокрема пообіцяв вбивати наркоторговців і скидати їхні тіла в бухту Маніли, нагадує Бі-Бі-Сі.

Р.Дутерте також планує забезпечити собі й службовцям силових структур імунітет від переслідування після закінчення повноважень. Зокрема, він заявив: «Родріго Дутерте оголошується помилування за багатократні вбивства, за підписом Родріго Дутерте».

За час його роботи мером Давао більш як тисячу злочинців було вбито правоохоронцями, а правозахисна організація Human Rights Watch назвала його «мером батальйону смерті».

Після того як Р.Дутерте приступить до виконання обов’язків, у нього згідно з конституцією країни буде 6 років на реалізацію обіцяного. Водночас його опоненти вже побоюються, що Р.Дутерте приведе країну до нової диктатури.