Закон і Бізнес


Судді працюють над усуненням корупційних ризиків


16.05.2016 14:21
3101

Широке тлумачення поняття неправосудності судового рішення створює передумови для тиску на суддів. Якщо передбачено апеляційну та касаційну інстанцію, то про яке неправосудне рішення можна говорити?


На це в рамках Тернопільського регіонального судового форуму увагу колег звернув член правління Асоціації розвитку суддівського самоврядування, суддя Тернопільського окружного адміністративного суду Андрій Жук. 

Серед інших важелів тиску на суддів, що обговорювались в рамках форуму, йшлося також про безпідставні скарги до ВККСУ. Задля мінімізації ризиків, повязаних із зазначеними важелями впливу на суддів, АРССУ розробила ряд презентованих в рамках форуму ініціатив.

Не залишилися в Асоціації й осторонь наболілого для багатьох суддів квартирного питання. На думку А. Жука, розроблення порядку забезпечення суддів житлом забезпечить трансперентність відповідного процесу, що наразі містить  корупційні ризики для служителів Феміди.

Попрацюють у АРССУ і над  усуненням потенційного конфлікту інтересів. Так само як і над подоланням корупції, спрямованої на пришвидчений розгляд справ. В рамках розробленої в АРССУ антикорупційної стратегії судової влади запропоновано вихід з ситуації за рахунок офіційної сплати більшого судового збору.

Серед інших передбачених антикорупційною стратегією іноваційних ініціатив - спеціальний порядок скасування рішення, прийнятого унаслідок корупційних дій.

Докладніше про події на форумі читайте за посиланнями:

Порядним суддям радять очистити систему від зрадників

Суддям пропонують судитись з Мін'юстом через охорону

Суддям потрібен реєстр перекладачів

Стало відомо, коли збираються заповнити посади у ВСУ

Закон і Бізнес