Закон і Бізнес


Офшору більше немає


№19-20 (1265-1266) 14.05—20.05.2016
3037

Панама приєдналася до системи автоматичного збирання податкової інформації, яка діє під егідою Організації економічного співробітництва і розвитку.


Як відзначає ТАСС, крім Панами, до системи ОЕСР приєдналися Бахрейн, Ліван, Науру й Вануату. Таким чином, як випливає з повідомлення організації, «зобов’язання щодо автоматичного обміну фінансовою інформацією про рахунки з іншими країнами» на себе взяла 101 юрисдикція по всьому світу.

У 2013 році ОЕСР ініціювала створення міжнародної системи обміну банківськими і податковими даними, котра, як очікується, почне функціонувати в 2018-му. При цьому у квітні цього року фінансова «двадцятка» обговорила питання про введення санкцій щодо країн, які не приєдналися до планів боротьби з фінансовими злочинами.

Раніше Панама опинилася в центрі так званого офшорного скандалу, після того як Міжнародний консорціум журналістських розслідувань опублікував конфіденційні документи панамської юрфірми Mossak Fonseca. З матеріалів, зокрема, випливало, що компанія допомагала своїм клієнтам відмивати гроші, ухилятися від податків і обходити санкції.

Серед осіб, котрі користувалися послугами офшорів, фігурували й українські чиновники, включаючи главу держави і директора департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції.