Закон і Бізнес


ВАСУ проти аналізу судових рішень Мін'юстом


04.05.2016 10:12
2090

Давати оцінку процесуальним рішенням можуть лише вищестоящі судові інстанції при перегляді судових рішень. Тобто, презумпція правомірності судового рішення може бути спростована в порядку апеляційного, касаційного оскарження, дисциплінарного провадження, а також поставлена під сумнів рішенням Європейського суду з прав людини.


Про це йде мова у заяві Вищого адміністративного суду України у відповідь на ініціативу Прем’єр-міністра доручити Мін'юсту аналіз судових рішень, пов'язаних з веденням бізнесу (зауважимо, РСУ також висловилась проти такої ініціативи - ред.).

В свою чергу голова ВАСУ Олександр Нечитайло зауважив, що по-перше, органи виконавчої влади не наділені законними повноваженнями оцінювати законність судового рішення, а по-друге, створення дійсно демократичної та процвітаючої держави починається перш за все з поваги одне до одного.

"Судді в Україні здійснюють правосуддя відповідно до закону, керуючись при цьому своїм внутрішнім переконанням, а не побажаннями вищих посадових осіб. Втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою завдання шкоди авторитету суддів чи впливу на безсторонність суду забороняється і тягне за собою відповідальність, установлену законом.

Утім, останнім часом порушуються не лише положення національного законодавства, а й етичні правила поведінки, визначені на міжнародному рівні, не зважаючи на прагнення України до вступу в Євросоюз" - відзначається у заяві ВАСУ.

Тож Вищий адмінсуд вважає неприпустимими подібні публічні заяви з боку керівництва держави.