Закон і Бізнес


Немає секретів у всьому світі

Верховний суд дозволив спецслужбам «обшукувати» комп’ютери в цілому світі


№19-20 (1265-1266) 14.05—20.05.2016
3539

Верховний суд США схвалив поправки до законодавства, які дозволять американським судам видавати слідчим органам і спецслужбам ордери на отримання доступу до комп’ютерів, що «перебувають у будь-якій світовій юрисдикції».


Як повідомляє Reuters, згідно з колишніми правилами суди США мали право видати санкцію на «обшук» комп’ютера тільки у своїй юрисдикції.

Верховний суддя Джон Робертс уже направив рішення в Конгрес. Очікується, що законодавці до 1 грудня вирішать, які зміни варто внести до кримінально-процесуального законодавства. Якщо конгресмени не запропонують ніяких поправок, постанова ВС вступить у силу автоматично.

В Американській спілці громадянських свобод, а також у корпорації Google вважають, що рішення Верховного суду значно розширить повноваження Федерального бюро розслідувань (ФБР) щодо проведення «масштабних зломів комп’ютерних мереж» при розслідуванні злочинів. Громадські активісти також указують, що ці нововведення можуть порушувати положення конституції США про необгрунтовані обшуки й арешти.

Зміну правил також засудили демократи, які наполягають, що розширення повноважень спецслужб призведе до «суттєвих наслідків для особистого життя американців». У Мін’юсті ж, навпаки, підкреслюють важливість таких заходів, пояснюючи це тим, що злочинці все частіше стали використовувати в Інтернеті технології, які дозволяють приховати свою особу.