Закон і Бізнес


Недитячі мережі

Реєстрація у Фейсбуку — тільки з дозволу мами чи тата


№19-20 (1265-1266) 14.05—20.05.2016
4388

Підростаюче покоління в ЄС не зможе користуватися Фейсбуком і Твіттером без згоди батьків. Але як перевірити вік потенційного користувача і яким чином отримувати батьківське схвалення поки що ніхто не знає.


У Європейському Союзі з 2018 року наберуть чинності правила, згідно з якими для доступу до соціальних мереж Фейсбук, Снапчат і Твіттер підліткам, молодшим за 16 років, потрібна буде згода батьків.

Серед користувачів цих соцмереж є багато неповнолітніх. За даними Financial Times (з посиланням на дослідження аналітичної компанії eMarketer), у Великій Британії один з п’яти дітей, молодших за 11 років, має акаунт у Фейсбуку, хоча це суперечить правилам користування соцмережею. Вони передбачають, що користувач повинен бути старшим за 13 років. Близько 80% британських підлітків віком від 12 до 17 років є користувачами Фейсбуку.

Видання відзначає, що нині перед великими компаніями стоїть завдання з розроблення способу отримання згоди батьків на реєстрацію в соцмережі або ж відмови в доступі. За словами партнера з питань захисту даних юридичної фірми Fieldfisher Філа Лі, підтвердження віку он-лайн завжди викликає труднощі. Він також зауважив, що всі компанії повинні будуть вжити розумних заходів для отримання батьківської згоди. Поки не уточнюється, як саме застосовуватимуться нововведення.

Велика Британія та низка інших країн планують знизити вікове обмеження до 13 років, тоді як Франція й інші держави вирішили залишити відкритим доступ для осіб, мінімальний вік яких становить 16 років.

На сьогодні Снапчат вимагає при реєстрації акаунту ввести дату народження, Фейсбук використовує схожу систему, яка не дозволяє реєструватися, якщо користувач молодший за 13 років.