Закон і Бізнес


Готуй хіджаб улітку

Як працює ісламська поліція моралі та шаріатські суди


№19-20 (1265-1266) 14.05—20.05.2016
4003

В Ірані спецслужби прийняли на роботу кілька тисяч агентів під прикриттям для контролю за дотриманням суворого дрес-коду. Втім, поліція моралі існує й в інших мусульманських державах. Про те, як це працює, далі.


В Ірані відповідні функції виконує Гашт-е Ершад (наставницькі патрулі). Структура створена в 2007 році для боротьби з одягом, що «не відповідає ісламу». Основну увагу вона приділяє носінню жінками хіджабу, а також косметиці, використання якої не заохочується. Порушникові можуть зробити зауваження, оштрафувати або затримати його.

Цього року законодавство зміниться, і на вулиці вийдуть 7000 агентів у штатському, які повідомлятимуть про порушення поліцейським, а ті вже вживатимуть конкретних заходів. Передбачається, що велику частину нових співробітників становитимуть члени Басиджу — напіввійськової добровольчої міліції, в якій немало жінок.

У Саудівській Аравії спілкування незаміжньої жінки із чоловіком суворо заборонене. За дотриманням правил ще з 1940 р. стежить Комітет сприяння чесноті та опору пороку, або Мутава (особливо ревні служителі Господа). Співробітники поліції моралі одягнені в традиційний саудівський костюм, а на голові носять куфію. Хоча саудівці ліберальних поглядів і молодь неполюбляють Мутаву, більшість населення консервативного сунітського королівства її підтримують.

У Судані в 1993 році була заснована поліція громадського порядку. Її працівники можуть заарештовувати порушників, після чого їх нашвидкуруч судять. Причому покарання можу бути у вигляді побиття батогами або ув’язнення. Тут журналістка Лубна аль Хусейн отримала строк за носіння штанів.

Поліція припиняє приватні заходи з участю гостей обох статей, висловлює попередження жінкам за відверте вбрання, а також може карати дрібних бізнесменів, дії яких розцінюються як порушення норм шаріату.

У Малайзії є кілька відповідних структур, але їх співробітники відомі як «охоронці релігії». Вони можуть проводити арешти, причому список порушень дуже широкий: від вживання їжі або води в денний час у Рамадан до «надмірно близького» перебування чоловіків і жінок одне від одного. Порушники стають перед шаріатським судом, виведеним зі звичайної системи судочинства.