Закон і Бізнес


Мін'юст не має права аналізувати рішення суддів - РСУ


29.04.2016 10:33
2333

Рада суддів нагадує, що Мін'юст належить до органів виконавчої гілки влади і не має повноважень аналізувати рішення суддів, а втручання в роботу судді, який є носієм державної влади, розцінюватиметься не тільки як грубе порушення незалежності судді, а й як прояв відвертого політичного тиску.


Такі положення містить заява Ради суддів у відповідь на доручення Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана Міністерству юстиції України провести перевірку так званих "неправомірних" рішень суддів.

У РСУ зауважують, що давати оцінку законності та обґрунтованості рішень судді можуть тільки суди апеляційної та касаційної інстанції. Що стосується моніторингу діяльності судді, законодавством передбачено відповідні повноваження Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради юстиції, повідомляє "ЗіБ" з посиланням на РСУ.

Згідно з заявою судді поділяють думку суспільства щодо необхідності реформування судової системи та сподіваються, що її проведення буде відповідати всім європейським стандартам та вимогам. Зокрема, РСУ вказує на висновок №18 Консультативної ради європейських суддів: "…судова влада повинна визнати, що критика є частиною діалогу між трьома гілками державної влади й суспільства в цілому, однак, існує чітка відмінність між свободою вираження поглядів і законною критикою, з одного боку, і неповагою та неправомірним тиском на судову владу, з іншого боку".

Рада суддів України також закликає всіх представників влади, політиків та посадовців не розхитувати ситуацію в державі сумнівними заявами для отримання політичних дивідендів.