Закон і Бізнес


У ліжку із шпигуном


№18 (1264) 01.05—13.05.2016
Не дуже глибоке розуміння необхідності дотримуватися держтаємниці може привести на лаву підсудних.
3820

На честь Дня національної безпеки, який відзначався 15 квітня, в Китаї випустили комікс «Небезпечне кохання». Він застерігає самотніх жінок, які працюють в урядових установах, про необхідність бути пильними і не довіряти іноземцям.


Автори коміксу вказують, що закохані чоловіки можуть виявитися шпигунами, які діють під прикриттям. Імітація залицянь дозволяє їм отримувати від наївних державних службовців секретні відомості.

The Beijinger нагадує, що за Кримінальним кодексом КНР за злочини, які загрожують національній безпеці, включаючи розголошення державних таємниць, передбачено від 5 років до довічного позбавлення волі.

Комікс про небезпеку зв’язків з іноземцями з’явився на тлі цілої низки шпигунських скандалів в КНР. Так, напередодні стало відомо про смертний вирок, який винесено колишньому шифрувальникові Хану Юй за продаж більш ніж 150 тис. секретних документів агентам іноземної розвідки. Це лише один із багатьох випадків викриття державних і військових таємниць, зафіксованих в останні роки.

Нинішній День національної безпеки відзначається в другі роковини публікації результатів оперативного відеоспостереження, які дозволили звинуватити декількох американських студентів в спробі працевлаштування в КНР з метою подальшого шпигунства. Американського студента Гленна Шрайвера тоді було арештовано і засуджено.