Закон і Бізнес


Белград обирає ЄС


№18 (1264) 01.05—13.05.2016
3781

Прем’єр-міністр Сербії Александр Вучич, котрий виступає за інтеграцію з ЄС, заявив про перемогу на виборах після того, як його Прогресивна партія набрала, за результатами екзит-полів, 50% голосів виборців. Це означає, що громадяни країни віддали перевагу подальшому зближенню країни з Євросоюзом.


Друге місце зайняли соціалісти, які набрали 13%, на третьому (7%) — ультранаціоналістична Радикальна партія, котра виступає проти членства в ЄС. Лідер РП Воїслав Шешель, якого обвинувачували в скоєнні військових злочинів під час балканського конфлікту середини 1990-х, може повернутися в парламент після того, як у березні Міжнародний трибунал у Гаазі виправдав його за всіма пунктами обвинувачення.

Це вже треті за рахунком парламентські вибори в Сербії, проведені менш ніж за 4 роки. Якщо їх результати підтвердяться, це означатиме, що А.Вучич отримає більшість у парламенті й зможе законодавчо реалізувати вимоги МВФ про заходи жорсткої економії. Хоча економіка країни й без того перебуває в жалюгідному стані, а рівень безробіття досяг 18%, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Проте ультранаціоналісти можуть ускладнити переговори про вступ Сербії до ЄС, відмовившись іти на поступки, такі як відмова від вимоги щодо суверенітету Косова.