Закон і Бізнес


Плата за помилки

Несумлінних чиновників грозяться штрафувати


Законотворчість, №50 (985) 11.12—17.12.2010
2622

Держкомпідприємництво пропонує штрафувати посадовців за неусунення порушень при видачі дозволів. Відповідний законопроект уже зареєстровано у Верховній Раді.


На посадовців, які не усунули порушення законодавства при видачі до¬звільних документів, вказані в приписах Держком¬підпри¬єм¬ництва, чекає штраф від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340—850 грн.). Таку додаткову статтю до Кодексу про адміністративні правопорушення вводить проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо вдосконалення дозвільної системи у сфері господарської діяльності та застосування норм адміністративного права)» (№7413).
Як пояснюють у Держкомпідприємництві, його підготовлено з метою реалізації повноважень цього органу, зазначених в ст.3 закону «Про дозвільну систему». Згідно з нею комітет уповноважений здійснювати в межах компетенції контроль за додержанням вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру.
Згідно з проектом державний контроль за додержанням адміністраторами та дозвільними органами дозвільного законодавства і встановленого порядку видачі дозволів здійснюється уповноваженим органом шляхом проведення планових та позапланових перевірок.
Планові перевірки проводяться за річним планом, який затверджує вповноважений орган. Позапланові — призначаються у сімох чітко визначених випадках, зокрема на підставі письмової заяви підприємця чи громадянина про порушення дозвільного законодавства або якщо дозвільний орган не подав інформацію про усунення таких порушень.