Закон і Бізнес


Ключі від слідства


У зв’язку з набуттям чинності новим КПК МВС чекає системна перебудова, відзначив В.Захарченко.

№43 (1082) 25.10—02.11.2012
АНТОН ПРЯНИКОВ
26636

Міліція готова до набуття чинності новим КПК. Про це мова йшла на недавній колегії МВС, присвяченій підбиттю підсумків роботи відомства за 9 місяців поточного року.


Слідчих побільшає

Відкриваючи нараду, міністр внут­рішніх справ Віталій Захарченко підкреслив, що запровадження нового Кри­мінального процесуального кодексу кардинально змінить порядок ведення досудового слідства. «Сьогодні стоїть питання про те, чи готовий особовий склад до роботи в нових умовах. Слід зазначити, що всі працівники органів внутрішніх справ повинні знати норми кодексу. Не можна виграти в грі, не знаючи, за якими правилами грати. Важливо продовжувати заняття з вивчення норм нового КПК», — підкреслив глава МВС. До речі, в роботі колегії взяв участь один з авторів кодексу, радник Президента — керівник головного управління з питань судоустрою АП Андрій Портнов.

ю нового КПК внесе корективи до структури органів і підрозділів внутрішніх справ. Такі зміни пов’язані з тим, що керівник слідчого підрозділу набуває статусу першого заступника начальника ОВС. У зв’язку з цим міністр відзначив необхідність зваженого підходу до відбору кандидатів на ці посади, оскільки претенденти повинні відповідати кваліфікаційним вимогам, мати досвід роботи на керівних посадах не менше 3 років і практичний досвід роботи в підрозділах кримінального блоку, міліції громадської безпеки, слідства.

В.Захарченко дав доручення переглянути й оптимізувати чисельність слідчих підрозділів. Це пов’язано з тим, що з уведенням у дію нового КПК органам внутрішніх справ будуть передані повноваження з розслідування значної кількості злочинів (близько 70 статей Кримінального кодексу), які раніше здійснювалися прокуратурою, Службою безпеки й Державною податковою службою. До речі, начальник підрозділу ГСУ Максим Цускерідзе, котрий представляв МВС на недавніх парламентських слуханнях, навів конкретні цифри: за останній рік слідчий апарат МВС «виріс» майже на 3 тис. працівників. А у 2012-му за рахунок внутрішнього перерозподілу планується збільшити його ще на 5 тис. чоловік.

Одним з питань, озвучених В.Захарченком, стала необхідність розгляду доцільності введення посад фахівців, які відповідають за впровадження, функціонування й експлуатацію електронних засобів контролю за особами, щодо яких обрано запобіжні заходи, передбачені новим КПК.

Експериментальний реєстр

Про готовність до набуття чинності новим КПК говорили й на нараді за участю керівництва головного слідчого управління МВС і Державного науково-дослідного експертно-криміналістського центру. За словами начальника ГСУ МВС Василя Фаринника, за останні півроку всі працівники слідчих підрозділів вивчили вимоги нового КПК. Провідні фахівці МВС разом з колегами з Генеральної прокуратури розробили й погодили форми бланків процесуальних документів і макети справ досудового провадження. Документація розміщена у відомчій мережі МВС і доступна кожному слідчому органів внутрішніх справ.

В.Фаринник відзначив, що до 5 листопада прокуратура видасть кожному слідчому електронний ключ доступу до Єдиного реєстру досудових розслідувань та інструкцію з його використання. Крім того, з цієї ж дати почнеться експериментальне випробування системи ЄРДР. «До кінця жовтня ви повинні не лише забезпечити в себе на місцях 100%-у готовність технічного забезпечення й доступ до мережі Інтернет, а й перевірити її готовність руками», — звернувся до присутніх голова ГСУ.

Водночас він зачепив питання, які необхідно вирішити до введення в дію нового Кримінального процесуального кодексу. В.Фаринник акцентував увагу присутніх керівників територіальних підрозділів на тому, що новий КПК набуде чинності в ніч з 19 на 20 листопада цього року і до цього часу міліція має бути готова працювати за новим кодексом. До речі, за словами В.Фаринника, до кінця жовтня вийде науково-практичний коментар до нового КПК, деякі розділи якого розробляли безпосередньо представники ГСУ МВС.

Він також зазначив, що кожен слідчий повинен мати допуск до державної таємниці, а слідчі підрозділи необхідно забезпечити комп’ютерами з високим ступенем захисту інформації.

Заступник начальника ГСУ Олег Татаров розповів присутнім на нараді про готовність слідчих підрозділів до роботи в умовах нового законодавства.

«Була проведена велика роз’яс­нювальна робота з впровадження нового КПК. Відповідні матеріали розміщені в засобах масової інформації, зокрема у виданнях «Именем Закона», «Юридичний вісник» і «Встречная полоса». Адже кожен пересічний громадянин України повинен орієнтуватися в новому КПК», — доповів О.Татаров. Розповів він і про те, що працівниками головного слідчого управління МВС розроблені навчальні матеріали у вигляді таблиць, які дозволяють схематично визначити шлях руху заяви або повідомлення про злочин, — з моменту отримання їх одним із райвідділів до направлення справи до суду. Крім того, в ГСУ організовано щоденне обговорення положень КПК, а також аспектів їх застосування на практиці.

У цілому, за словами В.Фаринника, міліція готова до роботи за новим КПК.