Закон і Бізнес


Розбіжність у 24 години

Новий Кримінальний процесуальний кодекс набуде чинності 20 листопада


№43 (1082) 25.10—02.11.2012
РОМАН ЧИМНИЙ
13807

У розділі X «Прикінцевих положень» Кримінального процесуального кодексу встановлено, що цей акт набирає чинності через 6 місяців з дня його опублікування. Офіційне оприлюднення КПК відбулося в газеті «Голос України» 19 травня цього року. Зрозуміло, що піврічний строк спливає в листопаді, але якого ж дня?


Стаття 94 Конституції встановлює, що «закон набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування». Тобто допустимими є кілька різних конструкцій щодо визначення дати початку дії законодавчого акта.

Найчастіше для її визначення використовується формулювання «після дня його оприлюднення». Це унеможливлює суперечки щодо поширення дії нового акта на події, що сталися того ж дня, але до моменту його опублікування. Адже громадяни не в змозі отримати будь-яке офіційне видання в 0.00, аби дізнатися про зміни у своїх правах чи обов’язках.

Однак Конституція не виключає можливості початку дії закону в день його прийняття. До речі, свого часу момент набуття чинності Основним Законом також був предметом суперечки, яку розв’язав Конституційний Суд. У рішенні КС від 3.10.97 №4-зп зазначено, що акт установчої влади може вступати в силу з моменту голосування за нього. Також з дня оприлюднення стають обов’язковими до виконання рішення КС, а постанови Уряду можуть починати діяти з дня їх прийняття.

Якщо ж набуття чинності відкладається, законодавець має можливість на власний розсуд визначити конкретну дату початку дії його акта. Звісно, найкраще, коли про це згадується в перехідних положеннях. Але можливі й інші варіанти, як-от у п.1 розд.X «Прикінцеві положення» КПК: «кодекс набирає чинності через шість місяців з дня його опублікування». Коли ж закінчується перехідний піврічний період?

Оскільки до цього часу єдиний орган, який міг би дати офіційне тлумачення, навряд чи встигне зі своїм висновком, звернемо увагу на конструкцію, що використав законодавець. Прийменник «з», який використано замість більш традиційного «після» нібито дозволяє дійти висновку, що відлік 6 місяців слід починати з 19 трав-ня. Бо якщо законодавець мав на увазі набуття чинності КПК з 20 листопада, то мав би вказати, що кодекс вступає в дію через 6 місяців після дня його оприлюднення. Напевне, послуговуючись такою логікою, на офіційному сайті Верховної Ради вказано, що кодекс набуде чинності 19 листопада.

Натомість, зокрема, начальник головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ Василь Фаринник уважає, що КПК набуде чинності в ніч з 19-го на 20 листопада (див. стор.14). Тобто з 0.01 усі слідчі дії, що провадитимуться, повинні відповідати нововведенням кодексу. 20 листопада зазначено як дата набуття чинності КПК і в багатьох юридичних виданнях та пошукових базах.

Такої ж думки дотримуються й фахівці Адміністрації Президента. Адже згідно з положеннями Цивільного (ст.253), Цивільного процесуального (ст.69) кодексів, Кодексу адміністративного судочинства (ч.1 ст.103) та інших актів перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок. При цьому строк, що визначений місяцями, закінчується відповідного числа останнього місяця цього строку.

Ураховуючи такий підхід, на вул. Банковій дотримуються позиції, що початок спливу шестимісячного строку відраховується з наступного дня після дня опублікування кодексу, і його закінчення припадає на момент настання відповідного числа останнього (шостого) місяця строку — 20 листопада. Вочевидь, ця дата є більш обгрунтованою з погляду загальних правил обчислення строків.

Для визначення решти дат початку дії окремих положень КПК можна застосовувати аналогічний підхід. Так, Державне бюро розслідувань отримає повноваження на здійснення досудового розслідування злочинів, передбачених стст.402—421, 423—435 Кримінального кодексу, з дня початку своєї діяльності, але не пізніше 5 років з дня набрання чинності КПК, тобто до 19 листопада 2017 року. А ч.1 ст.41 та ч.6 ст.246 (у частині віднесення органів Державної митної служби до оперативних підрозділів) вступлять у силу через рік після набрання чинності КПК, тобто з 19 листопада 2013-го.

З окремими нововведеннями, момент вступу в силу яких пов’язаний з іншими актами чи діями, — простіше. Так, норми КПК, які стосуються провадження щодо кримінальних проступків, вводяться в дію одночасно з набранням чинності відповідним законом. А ч.5 ст.181 (у частині можливості використання електронних засобів контролю), п.9 ч.5 ст.194 та ст.195 КПК почнуть діяти з дня набрання чинності положенням про порядок їх застосування, затвердженим Міністерством внутрішніх справ.

Частина 4 ст.213 КПК набуває чинності разом з положеннями акта, що регулює надання безоплатної правової допомоги. Згідно з «Прикінцевими та перехідними положеннями» закону «Про безоплатну правову допомогу» це станеться 1 січня 2013 року.

Нарешті, ч.2 ст.45 КПК набуде чинності через рік після створення Єдиного реєстру адвокатів України. А створять його не раніше, ніж будуть здійснені всі необхідні організаційні заходи щодо перебудови української адвокатури, і насамперед проведений з’їзд адвокатів, який заплановано на 17 листопада. Тобто за 3 дні до вступу в силу нового КПК.

P.S. Прикметно, що опитування працівників судової системи засвідчило: більша частина респондентів переконані, що КПК набуває чинності 20 листопада. Але половина вважає, що 19 листопада краще взагалі не працювати або принаймні не складати процесуальних документів, аби не давати підстав для сумнівів щодо їх законності.