Закон і Бізнес


Панове в’язні

Чи дійсно за кордоном сидіти добре?


Вхід на територію в’язниці Тегель майже вільний (фото автора).

№17 (1263) 23.04—29.04.2016
ЕТЕРІ ЧАЛАНДЗІЯ
6571

Існує немало легенд про те, що європейські тюрми більше схожі на будинки відпочинку, ніж на російські пенітенціарні установи. Кореспондентка "Ленты.ру" відвідала берлінську в’язницю Тегель і особисто переконалася, що ці уявлення небезпідставні.


Право на приватне життя святе

Прозорі металеві декоративні грати. Широко відчинені ворота. Вільний вхід і в’їзд для автомобілів. Так виглядає вхід на територію чоловічої тюрми закритого типу Тегель федеральної землі Берлін.

Ця пенітенціарна установа була побудована ще в 1898 році. Зараз буцегарня налічує 935 камер, арештантів трохи менше, близько 830 чоловік. Іноземців приблизно 32%. Але якщо додати до них німецьких громадян іноземного походження, то вийде більше від половини. Серед останніх найбільше турок. Багато арабів, поляків і вихідців з країн колишнього Радянського Союзу.

У Німеччині налічується приблизно 80 в’язнів на кожні 100 тис. населення. Це в самому кінці світового статистичного списку. Менше тільки в країнах Скандинавії, там 73 арештанти на тих же 100 тис. На другому місці в цьому списку Росія із 475 засудженими, а лідирують США, у них 716 чоловік на 100 тис.

Зсередини старий корпус виглядає досить передбачувано, за винятком однієї деталі: в коридорі на стіні на видному місці висить телефон. Виявилося, що користуватися ним можуть усі в’язні. Можна дзвонити в будь-яку країну і розмовляти, скільки дозволяють кошти. Більше того, за словами директора тюрми Мартіна Рімера, в установах нового зразка апарати розміщені навіть усередині камер і арештанти можуть дзвонити кому і куди завгодно в будь-який час доби. І ці розмови не прослуховуються! Це заборонено законом, що охороняє право в’язня на приватне життя.

Є, щоправда, деякі винятки. Якщо, наприклад, насильник з тюрми погрожуватиме своїй жертві, такі дзвінки будуть заблоковані. У решті — жодних обмежень, окрім грошей. А їх у німецькій буцегарні в’язні заробляють самі.

Довічно засуджених у Тегелі приблизно 80 чоловік. Їх тримання передбачає переміщення з одного корпусу в іншій. Довічний строк поділено на три фази, які ці люди проводять у різних приміщеннях, переїжджаючи в належний час із місця на місце. Робиться це в рамках спеціальної терапії, яка визначає, що подібні переміщення, хай і всередині тюремного комплексу, добре впливають на психіку людини, яка до кінця життя перебуватиме за гратами.

Страта з ухваленням конституції ФРН у 1949 році в Німеччині скасована.

Спроби втечі з тюрми траплялися, і не раз. Остання, причому успішна, сталася в 1993 році. Тоді в’язням вдалося перелізти через шестиметрову стіну. І хоча набагато простіше не повернутися у тюрму зі звільнення, такі випадки тут надзвичайно рідкісні: приблизно 0,12% від загальної кількості звільнень у рік.

У відносно нових корпусах камери по 10 м2 з туалетом і раковиною. Душ на поверсі. В камері — кнопка комутатора. Арештант у будь-який момент може зв’язатися із черговим постом у випадку нездужання, або, навпаки, його самого попереджають про те, що, наприклад, прийшов адвокат і треба спуститися.

На тюремних вікнах грати, але самі вікна можна відчиняти. Відповідно до європейських норм уважається, що у в’язня повинна бути можливість провітрювати свою камеру. Хоча така конструкція виходить значно дорожчою й при будівництві, й при опалюванні приміщення, і всім було б зручніше й дешевше, якби вікна не відчинялися, але дотримання встановлених судами норм тут святе.

Ще одна деталь, яка справляє сильне враження. Виявилося, що всі вічка у дверях камер, через які наглядачі могли б спостерігати за тим, що відбувається всередині, перекриті.

Під час відвідин комісією з прав людини хтось звернув увагу на вічка, і цю деталь визнали неприпустимою. Хай людина й проштрафилася перед суспільством, але вона має право залишатися наодинці із собою за зачиненими дверима. В результаті комісія наполягла на тому, щоб будь-яке стеження було виключене, вічка перекрили, і тепер відеомоніторинг у в’язниці ведеться тільки по зовнішньому периметру.

444 хвилини трудового перековування

Осібно на території в’язниці стоїть споруда, більше схожа на непоганий готель чи будинок відпочинку. Це новий корпус, відкритий у жовтні 2014 року. В ньому 60 камер площею по 20 м2, в яких є туалет, душ, телефон, персональна кухня й міні-холодильник. Кухні є й на поверсі. Все приміщення кліматизоване.

Нині тут тримають 42 не зовсім звичайні арештанти. Це злісні рецидивісти, особи, засуджені за заподіяння тяжких тілесних ушкоджень і всі види сексуальних злочинів. Формально вони вже відбули покарання, але за рішенням суду вважаються все ще небезпечними для суспільства. Їм призначається міра превентивного ув’язнення, і цей строк вони відбувають на особливих умовах: у будівлі, в якій немає навіть грат на вікнах.

Проте це не означає, що корпус ніяк не захищений. Навпаки. Скло в спецблоці куленепробивне, а художня вставка у вікні — елемент декору зроблена з надміцного спецсплаву, який неможливо розпиляти чи деформувати. Але, коли ви стоїте напроти будівлі з кактусами і фікусами у вікнах, в голові не вкладається, що це теж буцегарня.

На території в’язниці Тегель розташовано 12 майстерень, і в арештантів досить великий вибір. У середньому засуджені тут заробляють близько €250 у місяць. Якщо з якихось незалежних від людини причин вона не працює, наприклад, адміністрація тимчасово не може її працевлаштувати, то отримує приблизно €30 в місяць. Враховуючи, що за гроші тут можна купити продукти, солодощі й сигарети, а так само оплатити телефонні дзвінки, сума, звичайно, мізерна. Ніяких передач «з волі», щоб уникнути контрабанди, тут немає, проте є триразове харчування.

З німецькою скрупульозністю підраховано, що в день в’язні працюють 444 хв., що становить 37 год. у тиждень. Звичайна тривалість роботи в німецьких держустановах дорівнює 40 год. у тиждень, але в тюрмі досить багато часу йде на контроль та огляд до і після роботи, тому робочих годин тут менше, ніж на волі.