Закон і Бізнес


Про характер правовідносин


№17 (1263) 23.04—29.04.2016
5052

У постанові від 30.03.2016, прийнятій у справі №6-495цс16, Верховний Суд висловив правову позицію щодо повернення надміру сплачених коштів.


Відповідно до ч.4 ст.50 Кодексу адміністративного судочинства перелік випадків, коли громадяни України, іноземці чи особи без громадянства, їх об’єднання, юридичні особи, які не є суб’єктами владних повноважень, можуть бути відповідачами за адміністративним позовом суб’єкта владних повноважень, визначається законом. Зокрема, до такого переліку належать справи про тимчасову заборону окремих видів або всієї діяльності об’єднання громадян, його примусовий розпуск, про примусове видворення іноземця чи особи без громадянства з України, про обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання.

У випадку, що розглядається, позов заявлено про стягнення коштів, які стали власністю громадянки і, на думку позивача, були набуті нею безпідставно, що свідчить про приватноправовий, а не публічний характер правовідносин, які виникли між сторонами.

Отже, у справі, яка переглядається, суд касаційної інстанції дійшов помилкового висновку про закриття провадження у справі на підставі п.1 ч.1 ст.205 Цивільного процесуального кодексу.